Eesti liikluses toimuva kaose pärast muret tundev Tauno Tuisk tuli tänases Eesti Päevalehes välja ideega, mille kohaselt varustatakse riigi raha eest kõik mootorsõidukid ühte suurde süsteemi ühendatud GPS-/GSM-seadmega, mis annab juhile märku kehtivatest liikluspiirangutest ning edastab talle nende rikkumise korral ohusignaali.

Pihl sõnul vajab olukord liikluses muidugi radikaalseid meetmeid, aga me ei saa teha nii, et kõik oleksid alati jälgimisel, lausus ta valitsuse pressikonverentsil.

Jälgimisprojektide juures peab Pihli sõnul väga hoolikalt vaadata, et inimeste privaatsus ei saaks tehniliselt kannatada. “See jälgimissüsteem poleks vastuvõetav demokraatlikus süsteemis.”

Peaminister Andrus Ansip lausus, et totaalne jälitamine pole küll see tee, mille Eesti tulevikus valib, ükskõik kui üllad need eesmärgid ka poleks.

“Teatavasti see suure venna kompleks toimib paratamatult nii, kui inimene teab, et teda järgitakse siis ta muudab oma käitumisharjumusi ja need muudatused ei pruugi olla soovitud, muutub ka psüühika ja tavaliselt negatiivses suunas nii inimesele endale kui ka ühiskonnale.”

“Kuid mingisugune aken siis on tõega olemas,” nentis peaminister samas ja nentis, et teemal võib arutleda küll.

Tavaelus Hansapangas töötava Tuisu idee kohaselt varustataks kõik Eestis arvel olevad sõidukid mobiiltelefonisuuruse seadmega, mille kuvaril on kolm eri värvi tuld: roheline, kollane ja punane. Ükskõik kus sõiduk parasjagu liikleb, tunneb seade läbi GPS-süsteemi ära vastavas asukohas kehtiva kiiruspiirangu, kirjutab Eesti Päevaleht.