Kas Delfid on mõte koopiaga mujale veel viia? Millised on järgmised ostud Eesti meediaturul ja kas kavatsete liikuda raadio või TV-turule.

Momendil ei oskaks Eesti meediaturul midagi osta, oleme aktsionäridele lubanud kasvada rahvusvaheliseks meediafirmaks. Delfi võib selles küll abiks olla, mõneski riigis, mis kaardil Eestist allpool asuvad, on internetimeedia meiega võrreldes lapsekingades.

Millal Kesknädala ära ostate?

Kesknädala ost pole ju ülepea võimalik, sest keegi ei tea, kes lehe omanik on. Oli justkui Savisaare erakond, seejärel aga müstiline Jüri Vilmsi Fond. Kust nende raha tuleb ja kes seal isiklikult taga on, pole ju öeldud. Aga Ekspress Grupp ei plaani ajalehtede oste Eestis.

Kas Eesti uudised on tasakaalustatud, ega oma poliitilisi eelistusi, ega sõltu erakondadest ja majandusgruppidest? Kas teile ei tundu, et ajakirjandus kisub vägisi ühele poole kiiva?

Mulle tundub samuti, et ajakirjandus kisub ühele poole kiiva. Enamik ajakirjanikest on korralikud inimesed, kõrgema haridusega, ja nad ei talu otsest valetamist ja rahva raha ning maade virutamist päise päeva ajal. Veel on ajakirjandus kiivas Eesti Vabariigi poole, nii et kui mõni mees või erakond Vabariigi põlisvaenlastega kokku mängib, siis ajakirjandus nahutab teda kui üks mees. Võtan kokku: Eesti ajakirjandus on kiivas tublide ja ausate tegijate suunas ning Vabariigi säilimise suunas.

Miks on nii, et eestikeelne meediamaastik on juba selgelt välja kujunenud, aga venekeelne meedia elaks nagu ikka veel 1990ndate aastate üleminekuperioodis.

Suurepärane küsimus. Kõigepealt räägin ühe shokeeriva avastuse: kui Eesti Ekspressiga alustasin, siis oli meil kaks venekeelset päevalehte, Molodjozh Estonii ja Estonija. Nende lehtede kirjastajatest tapeti Vitali Haitov möödunud sajandi lõpul oma koduukse ees Kosel, teine kirjastaja Gennadi Ever-Grigorjan mõrvati Pihkvas. See ütleb mulle, et vene lehtede kirjastajad olid seotud vägivaldsete ringkondadega. Vene ajalehti on ajalooliselt kasutatud mingi poliitilise mõju saavutamiseks, valijaga mängimiseks. Peale ajalehe Den za Dnjom pole ükski neist minu teada ühelgi aastal kasumit toonud. Sestap pole see olnud kirjastusbisnes vaid poliitika toetus.

Kas ja milliseid muudatusi kavatsete Delfi uudisteportaalis teha?

Kui lehed puudelt pudenema hakkavad, uueneb Delfi põhjalikult. See ei ole niivõrd minu või Ekspress Grupi vaid Delfi enda meeskonna otsus. Grupp suudab Delfisse tuua sisse kiiremat-värskemat uudisainest.

Kuidas mõjutab omanikevahetus Delfi seni laitmatut sõnavabadust?/ Kas teie seisukohad kommentaaride suhtes ühtivad pigem Rein Langi seisukohtadega või Delfi seisukohtadega?

Langi pean ma liberaalseks demokraadiks. Kui tekiks mingi oht sõnavabadusele meie riigis, oleks Rein esimene kes seda märkaks ja selle vastu kogu oma juriidilise teadmispagasiga võitleks. Olen küll tähele pannud, et ta ei kannata otsest sõimu ja laimu, mis tuleb anonüümsetelt avantüristidelt. Kui tegelikult mõelda, kas minister Lang ka praktiliselt sõnavabadust Eestis kuidagi ahistanud on, siis — absoluutselt mitte.

Näen heameelega, et kommenteerijad ise oma keskkonda puhastavad. Delfi on praegu pakkunud iga kommentaari juures võimaluse seda kõlbmatuks hääletada, ja kui neid hääli piisavalt koguneb, võtab kirjastaja midagi ette. Sama EPL Onlines.

Kuidas on selle kollektiivse ajuga? Kas pole nii, et kollektiivne aju tekkis, aga see pole see, mida oodati, pigem vastupidi ja kõik häbenevad seda.

Kollektiivne aju tekkis aastal 2000 ja oli täpselt see, mida oodati. Moderaatorid jõudsid enam-vähem kogu kommentaaride massiivi läbi vaadata. Parteide kontorid polnud vastastikust sõimu veel võrku kandnud. Ja Delfi oli väiksem. Praegu on tegu massifenomeniga, peaaegu pool miljonit külastajat nädalas!

Mitu kommentaari olete teie hr. Hans H. Luik autorina internetiportaali Delfi produtseerinud ning kui olete, siis mitut Te takkajärgi kahetsete?

Olen impulsiivne inimene ja aktiivne vaidleja. Otse loomulikult olen produtseerinud Delfile nii teemasid kui kommentaare, alates sellest ajast kui kommentaarikeskuse sajandi alguses käima tõmbasin. Mis siin kahetseda on? Nähtus, kus inimeste jutt toimub spontaanselt (mitte nagu TV ja raadio sissehelistamissaated) ja kulgeb ilma juhtimata omavalitud suunas, on ju midagi täiesti uut. Osadele ei meeldi, et see jutt on rahva enda nägu.

Kas muutub ka Delfi visuaalne külg? Tavaliselt omanike vahetusega üritatakse midagi kujundusega ka teha.

Kuidas muidu.

Nimetage kolm oma parimat ja usaldusväärsemat sõpra?

Päike, tuul ja merevesi.

Kas oskate anda seletust, miks kõik Eesti nn “tegijad” suunduvad Ida poole? Miks ei suudeta tegusid teha Euroopas, Aasias või Ameerikas?

Osad vist proovisid tõesti teha Venemaal puidubisnist või omasid naftaveo vaguniparki. Peale poliitilist shokki aprillis ei ole kedagi kuulnud Ida poole vaatavat, Urmas Sõõrumaa müüs ära oma Venemaa turvafirma, Standard saab oma mööblitellimused Saksa ja Skandinaavia kaudu. Kui mõtlete Ida-Euroopat, siis seal on suured kasumimarginaalid. Kui ärimehed ka ise Rumeenias või Aserbaidzhaanis ei käi, siis Peep Aaviksoo või GILD panga sellesuunalised fondid on rahast pungis. Sajad miljonid lähevad Eestis välja, vähendades siinset inflatsiooni. Seal teenitakse aastas üle kolmekümne protsendi kasumit, mida Eesti meedias naljalt ei juhtu — välja arvatud Delfi!

Kas tõesti usud nii siiralt interneti võidukäiku, et kogu oma EG börsile minekust saadud raha Delfi alla panid?/ Kas ostsid Delfi sellepärast, et paberkandjal oleval lehel pole peagi enam tulevikku?

Paberlehel on tulevikku küll kuid meie firma soovib investeerida kasvu. Raha tuleb meie firmasse jälle juurde, aga võimalust kõigi kolme Balti riigi turuliider osta ei pakuta mitte igal aastal. Delfi on Lätis ja Leedus niivõrd head tööd teinud, et teised internetikeskkonnad, nagu Lietuvos Rytas või Diena jäävad pikalt maha. Noortelehed, autorubriik, naistekad — kõik on oma lugejaskonna absoluutsed lemmikud.

Mis juhtub kui internet oma tänasel kujul kokku kukub? Kas teate, et selline oht on olemas? Või arvestate, et siis tõuseb taas samavõrra trükimeedia maht?

Arvutitevaheline võrk ei kao kusagile, kuigi, jah, olen lugenud artikleid sellest et võrk koormatakse üle või võtavad viirused võimust. Seda pole juhtunud. Serverite võimsused kasvavad… Meie trükimasinad Lasnamäel on valmis rahuldama eestlaste lugemisvajaduse ka siis kui World Wide Web peaks korraks tüsistuse saama!

Mitme aasta peale on planeeritud selle ostu (Delfi) tasuvusperiood/Kas te mitte natuke palju ei maksnud Delfi eest?

Delfi meeskonnale ei ole vastast visiooni ja agressiivse kasvu alal. Nad on igal perioodil ületanud omanike kasvuprognoosi. Usun ka Ville Jehe ja ta meeskonna tulevikunägemust.

Pange tähele et see portaal kujutab väga palju enamat kui uudised-kommentaarid. Pole mitte ainult newsportal vaid useportal. Infootsing, ost-müük, kartograafia, meelelahutus, blogid, pildiarhiivid, järjest enam videosid ja muu. Oleme nõu pidanud suurte meediamüügifirmadega. Nad näevad internetireklaamis uhket kasvu. Ja kas teate, mitte ajalehtede vaid TV arvel! Minugi lapsed veedavad kordades rohkem aega arvutiekraani kui teleri ees.

Delfi käive ja kasv astuvad aastas edasi 35 — 40%. Samas tempos hakkab teis varsti juurduma arusaam, et Delfi eest makstav hind oli õige. Pisut hiljem hüüate et pagan! hästi said kätte.

Kui Texas Pacific, Delfi omanik kuni eilse hommikuni, oleks Delfi seitsme portaali müügiks oksjoni korraldanud, oleksid siin kohal olnud nii Alma Media kui Sanoma WSOY ja Schibsted. Hind oleks miljardi suunas tõusnud.

Teie vastu toimunud rünnaku uurimine on lõpetatud? Saite kokkuleppele? Miks teid rünnati?

Mind ei ole rünnatud. Minu lähedaste kodude süütamise asjus on kohtu alla minemas üks mees, kes kauplustest keemiatooteid ostis, nendega süütepudelid täitis ja öösel teatud akendesse viskas. Kujutate ette?! Kes sellele sepale aadressid andis ja teda teole kihutas — kahtlusalused on politseil olemas. Need on sedalaadi tüübid, kes arvavad et ähvardamise või vägivallatsemisega saab teistelt inimestelt nende vara kätte.

Kui palju Delfi oma algusest saati sisuliselt või vormiliselt edasi on arenenud? Kui Sa (noh, hea küll, Ekspress Grupp) oleksid Delfile juba siis käpa peale pannud, mis oleks teistmoodi toimuma hakanud? Kas mõni algusaegade unistus, millest siiamaani asja pole saanud, võiks veel realiseeruda?

Televisioonitaolist asja võiks juba rohkem olla, kaameraga ajakirjandust mõtlen siinkohal, mitte meelelahutust. Seda segab praegu veel aeglane andmeliiklus koduarvutites. Veel võiks teadusuudised olla sisukamad, loen neid rahvusvahelises võrgus suure huviga. Ja tarkade inimeste online-debatte kahe kuni nelja osavõtjaga tahaksin. Arvamusartikkel on üks asi, arenev seisukohavahetus hoopis teine.

Kas kõik see kadedus ja väiklus, mida sa siin kommentaariumis praegu loed tekitab sinus tunde, et võiks hoopis olemasoleva varaga leppida ja kuskil avalikkusest eemal rahulikult iseendale keskenduda?

Ajan oma asja, kõigile meeldida ei kavatse. Isikliku vara suurendamise peale mõelda oleks tõesti mõttetu, sest surilinal pole teatavasti taskuid. Ütleksin et tegelen arenguga, mul on heameel näha kuidas head noored tegijad minu ümber arenevad. Samamoodi on ju firmad nagu erinevad isiksused — puhkevad õide, kannavad vilju, kasvatavad tütarfirmasid…

Milline on teie suhe narkootikumidega. Kas saate rahva kuulujutud ümber lükata, et teil on olnud probleeme.

Kes jõuab rahva kuulujuttudega maadelda, probleeme pole olnud.

Kas nüüd muutub ka venekeelne Delfi eestimeelsemaks ja kas nüüdsest saavad venelased sama informatsiooni välimsmaailma (Venemaa) ja Eesti elu sündmustest nagu eestlased?

See on tänu ümberkorraldustele Delfis juba juhtunud. Aga see, mida venekeelne vaba arvamusvoog meile aprillis näitas, tegi mind ülitõsiseks. Mille eest on haridusministeeriumi bürokraadid kõik need aastad raha saanud? Kuidas on võimalik et eesti keelt ja eesti lugu pole vene koolides viisipäraselt õpetatud? Mingil hetkel lööb osades venekeelsetes kommentaatorites välja mingi Rossija-teemaline agressiivsus. Muuseas ka mõnedes meie vene ajakirjanikes. Minu arvates tuleks väärteoks muuta see, kui keegi avalikus sõnas või koolis õpetades eitab Eesti okupeerimist Nõukogude Venemaa poolt ja meie riigi vägivaldset põrmustamist. Aga venekeelses Delfis täna vabariigi vastaseid ei tööta.