Mõlemad pooled teatasid, et peavad oma seniseid seisukohti lähtepositsioonideks, kuid tehnilises mõttes ei rahulda kumbagi teise poole ettepanekud, kirjutab Associated Press.

USA ametiisikud esitlesid tehnilistel läbirääkimistel vene delegatsionile lühidalt luureandmeid USA-d ähvaradavatest ohtudest, mis sunnivad Washingtoni sõnul riiki rajama Euroopasse raketitõrjesüsteeme.

Venemaa omakorda kinnitas valmidust jagada ameeriklastega Qabala radarijaama, kuid keeldus andmast ameerikastele õigust ehitada raketibaasi.

Associated Press kirjutab, et USA delegatsiooni juhtinud välisministri asetäitja John Roodi sõnul kaalusid diplomaadid ja sõjaväelased ettepanekuid koostööks. Tema sõnul võttis Venemaa vastu kutse külastada ameeriklaste raketibaasi Alaskal. Roodi arvates võimaldavad läbirääkimised „märkimisväärselt parandada vene poole poolset arusaamist asjast, mistõttu me kavatseme endiselt raketitõrjesüsteemid valmis ehitada”. USA esindaja keeldus ka endiselt mõistmast Venemaa muret, et raketirõrjesüsteeme tahetakse rajada Tšehhi ja Poola, teatades, et need on suunatud Iraani ja Põhja-Korea vastu.

Putini tehtud ettepanekuid võib ameeriklaste esindaja arvates pidada kutseks läbirääkimistele.

Vene delegatsiooni esindaja, välisministri asetäitja Sergei Kisljak edastas koos oma kollegidega USA delegatsioonile Putini tehtud ettepanekute sisu Aserbaidžaanis ja Krasnojarski krais asuvate vene radarijaamade kasutamiseks. Seejuures teatas vene delegatsioon, et USA ei peaks ehitama raketibaase seni, kuni pole selge, et Iraanil on olemas tehnilised võimalused tuumapead kandvate ründerakettide välja tulistamiseks.