Tuumajaama omanik Tokyo Electric Power teatas, et merre lekkis pärast 6,8.magnituudist maavärinat 50% rohkem kiirgust, kui esialgu arvati, kirjutab BBC. Firma kinnitab, et leke on siiski allpool ohupiiri.

Kashiwazaki-Kariwa tuumajaam on Aasia suurim. Kashiwazaki linnapea käskis tuumajaama määramata ajaks sulgeda. Linnapea Hiroshi Aida ütles, et tuumajaama ei saa uuesti käivitada enne, kui on tagatud selle turvalisus.

ÜRO aatomienergia agentuuri IAEA juht Mohamed ElBaradei kutsus Jaapanit üles juhtumit uurima, et „oleks kindel, et me maavärinast saadaks vajalik õppetund”.

Firma Tokyo Electric Power (Tepco) avalduses öeldakse, et merre lekkinud vee radioaktiivsuse taseme arvestustes tehti viga. See oli 50% radioaktiivsem kui algul arvati. „Kuid ka korrigeeritud radioaktiivsuse aste jääb allapoole lubatud piire ning ei mõjuta keskkonda,” teatas Tepco.

Vaatamata Tepco kinnitustele on juhtum pannud avalikkuse muretsema ning firmat kritiseerima.

Esmaspäeval toimunud maavärina tulemusena kannatas seitsme reaktoriga tuumajaam enam kui 50 rikke all. Lisaks lekkele paiskus atmosfääri ka radioaktiivset gaasi.

Samuti toimus tulekahju elektritrafo juures ning pärast ümberkukkumist läksid lahti mõned tünnid, mis sisaldasid madala radioaktiivsusega tuumajäätmeid.

Tepco president Tsunehisa Katsumata vabandas juhtunu pärast.

Tuumajaam asub esmaspäeval toimunud maavärina epitsentri lähedal. Maavärinas hukkus üheksa ja sai vigastada sadu inimesi. Maatasa tehti paljude inimeste kodud

Jaapani meteoroloogia agentuuri töötajad ütlesid, et uurivad, kas maakoore lõhe ulatub tuumajaama alla või ei.