Tseremoonida sai alguse täna hommikul kell 11.

Tseremoonial osalesid kaitseminister Jaak Aaviksoo, rahvastikuminister Urve Palo ja Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma.

Kutsutud oli ka diplomaatiline korpus, Eestis resideeruvad kaitseatašeed, sõjaveteranide organisatsioonid, Tallinna linnavalitsus, Eesti Sõjahaudade Hoolde Liit, Sõjahaudade Komisjon ja Eesti Punane Rist.

Kohal oli ka Ukraina suursaadik ja Valgevene konsul. Kohalviibijate sõnul viibis tseremoonial ka erariietes Venemaa saatkonna kaitseatašee. Venemaa suursaadik on varem meedias teatanud, et ei kavatse ümbermatmise tseremoonial osaleda, et nii avaldada protesti Tõnismäe sündmuste suhtes.

Hauakääpa juures lugesid hingepalve kaitseväe kaplanid: major Taavi Laanepere Eesti Evangeelsest Luteriusu kirikust ning kapten Aivar Sarapik Konstantinoopoli patriarhaadile alluvast Eesti Apostlik-Õigeusu Kirikust.

Seejärel paigutati hauale nimetahvel hukkunud sõjaväelaste isikuandmetega. Eesti riigi poolt asetasid hauale pärjad kaitseminister Jaak Aaviksoo, rahvastikuminister Urve Palo ja Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma.

Kohal oli diplomaatiline korpus, Eestis resideeruvad kaitseatašeed, sõjaveteranide organisatsioonide esindajad, Tallinna Linnavalitsus, Eesti Sõjahaudade Hoolde Liit, Sõjahaudade Komisjon ja Eesti Punane Rist.

Pärast tseremooniat tegi kaitseminister Jaak Aaviksoo avalduse pressile:

„Täna jõudsid siia ka nende kaheksa langenud punaarmee langenu maised jäänused, kes ootasid seda päeva enam kui 60 aastat. Loodame, et see on nende viimane puhkepaik. Ja meil on täna hea meel ka selle üle, et neid ei saa enam kasutada provokatsioonides iseseisva Eesti Vabariigi vastu. Me oleme täitnud oma kohuse ja andnud sõduritele selle viimase puhkepaiga.”

„Ometigi mõtleme me täna mitte ainult nende mälestusele, vaid kõikide neile, kes Teises ilmasõjas langesid. Kahjuks ei ole tänaseks päevaks mitte kõik jõudnud kalmistumulda, vaid lebavad nimetutes haudades Moskva, Köningsbergi, Kalingradi ja Berliini vahel. Tahaks täna loota, et tuleb päev, kui kõik langenud leiavad viimse rahupaiga pühitsetud mullas. Loodame väga, et meil õnnestub lähimal ajal jätkata läbirääkimisi Sõjahaudade Kaitse lepingu üle Vene Föderatsiooniga. Igavene mälestus kõikidele langenutele.”

Säilmete ja kirstude juurde paigutati säilmete identifitseerimist võimaldavad, neile väljakaevamiste ajal antud koodid. Koodid on seotud säilmete DNA-profiilidega, mida säilitatakse arhiivis. Koodid on kantud Eesti kaitseväes kasutatavale identifitseerimiskoodi žetoonile ja on valmistatud roostevabast terasest.

Ajutisele mälestustahvlile on kirillitsas kirjutatud kaheksa sõjaväelase nimed, kelle omaksed ei ole seni välja ilmunud.

Tahvlile on kirjutatud järgmised nimed: polkovnik Kolesnikov K. P., alampolkovnik Kotelnikov I., alampolkovnik Kulikov M. P., major Kuznetsov V. I., leitnant Lukanov I. M., kapten Serkov I. S., seersant Davõdov V. I. ja reamees Belov D. A.

Kirstude paigutus fikseeriti kohtuekspertiisibüroo abiga ning iga kirstu täpne asukoht kalmistul märgitakse kaardile.

Eesti on omastele üle andnud kapten Aleksei Brjantsevi, leitnant Vassili Volkovi ning meditsiiniteenistuse vanema Jelena Varšavskaja põrmu.

Vanemseersant Stepan Hapikalo kahele Ukrainas elavale meessoost sugulasele tehtud DNA-eelanalüüsi tulemus langes kokku Eesti poolt Ukrainale edastatud ühe Tõnismäele maetud Nõukogude sõjaväelase DNA-profiiliga. Hapikalo sugulastele on esitatud kutse tulla Eestisse lõplikku DNA võrdlus- ja kontrollanalüüsi tegema.

Vaata pilte siit!