10. juunil oma koduõuelt Kukrusel kaduma läinud Alzheimeri-haige 73aastane Elfride Salmistu leiti üles üksteist päeva hiljem Narva haigla psühhiaatriaosakonnast, kus ta oli kõik see aeg omaste teadmata viibinud, kirjutab Põhjarannik.

Aarand Salmistu helistas numbril 110 ning teavitas politseid abikaasa kadumisest sama päeva hommikul kell 9 pärast kahte tundi otsinguid omal käel.

“Ema läks kaduma pühapäeval, kuid avaldust kirjutama ja ütlusi andma kutsuti isa alles teisipäeval — politseil ei olnud kiiret kuhugi,” märgib Elfride tütar.

Narva haigla psühhiaatriaosakonna juhataja Valdur Püksi sõnul toodi Elfride Salmistu haiglasse 10. juunil. “Ta oskas öelda oma nime ja perekonnanime, kuid mitte seda, kus ta elab,” kinnitas Püks, kelle sõnul teavitas ta Salmistu viibimisest haiglas ka politseid. “Kuid politsei teadis juba,” kinnitas Püks, keeldudes Põhjarannikule ütlemast, millal see kõne aset leidis.

Politseiinspektor Sergei Sirohhin tunnistab, et ei hakanud naist Narva haiglast otsima. “Oma praktikast võin öelda, et seda juhtub ikka väga harva, kui me kaduma läinud inimese haiglast leiame,” põhjendas ta, tunnistades, et ei võtnud tõsiselt ka võimalust, et Kohtla-Järve linnaosast kaduma läinud vanaproua Narva sattub.

Sirohhini sõnul aitas ta Salmistu jälgedele üks Narva neiu, kes tundis Kanal 2 saates “Suvereporter” näidatud fotol ära naisterahva, keda oli Narva linna peal näinud.

Aarand Salmistule teatati abikaasa leidmisest 21. juunil, mil ta kaasale Narva järele sõitis ja ta koju tõi. “Kui ma vahepeal politseisse helistasin ja küsisin, et kas on juba leitud, siis mulle öeldi, et võib juhtuda nii, et tuleb hakata kaitseliidu meeste ja laibakoertega otsima,” meenutab Aarand.