Vähem kui kuu pärast “aprillisündmuste” lõppu on loomulikult tegu esmaste hinnangute ja järeldustega. Täpsemad analüüsid, hinnangud ja järeldused valmivad sügiseks, samuti kestab sügiseni vahistatute asja menetlemine, edastab Eesti Päevaleht lõike Pihli riigikogus eile peetud ettekandest „Aprillisündmused 2007, sisejulgeolek ja turvalisus”.

Praegu saab üldise hinnanguna öelda, et avaliku korra suuremahulised rikkumised massirahutuste näol suudeti Tallinnas 26.–27. aprilli öösel ja 27.–28. aprilli öösel kontrolli alla saada, leiab Pihl.

“Asutuste ja ettevõtete vara lõhkumist ja röövimist ei suudetud täielikult ära hoida. Politseilise tegevuse prioriteet olid esiteks kõrvaldada oht inimeste elule ja tervisele, seejärel riigile elutähtsate ametkondade, nagu kodakondsus- ja migratsiooniameti, maksu- ja tolliameti ning kaitsepolitsei turvalisuse tagamine.”

Politseil on vaja senisest rohkem suunata ressurssi märulivarustuse (kuulivestid, kiivrid, kilbid, erinev laskemoon, vormiriietus ja politsei vestid abipolitseinikele) ning tehnika olemasolu tagamisele, tõdes pihl. “Näiteks meie naaberriik Läti on seoses mitme väga kõrgetasemelise rahvusvahelise ürituse korraldamisega Riias soetanud moodsa veekahuri ja kavatseb sedalaadi tehnikat veelgi täiendada. Ka Eestil tuleb hankida vähemalt üks analoogne seade.”.