Eesti Vabariik on olnud oskuslik meediakasutaja, sh uue meedia kasutaja. Delfilt pöörasin pilgu satelliitkanaltele: CNN mainis rahutusi mokaotsast, aga Euronews näitas vandaalitsemist pikalt ja põhjalikult. Näidati nii presidendi pöördumist kui ka valitsuse pressikonverentsi. Paraku oli selleks ajaks ka esimene ohver teada ja sellest oli mitmes mõttes väga kahju.

Usun, et valitsuse saadetud sms hoidis nii mitmedki telefoniomanikud sel rahutul ööl kodus, seega täitis oma ülesande. Samas mõtlesin: vandaalitsejad kasutavad ju samuti mobiile! Olin valmis saama kas või venekeelset teadet, peaasi et see ka lõhkujateni jõuaks. Muulastele ei tulnud aga mingit eriteadet, ei hoiatust ega ähvardust. Näiteks et rebjata, davaite žit družno.

Eesti Vabariik toimis väga süsteemselt ja vaoshoitult, kui Tõnismäele telgi püstitas, paraku ei jõudnud teade pronkssõduri esialgsest paikajäämisest eestlastest kaugemale. Venelased oleks võib-olla soovinud kuulda sõnumit, et pronkssõduri teisaldamine ei tähenda sugugi seda, et kõigepealt Aljoša ja seejärel kõik ülejäänud. Võib-olla oleks omal kohal olnud lausa selline sõnum, et tegelikult on ju riigil vandaalitsejateks saanud noorte töökäsi varsti väga vaja. Siis ei peaks võõrtööjõudu sisse tooma hakkama. Ka peaministri telepöördumine, et ei tasu oma noort elu viieaastase vanglasistumisega alustada, oleks võinud õige ja valitud adressaadini, aga mitte maailma televaatajateni jõuda.

Kuhu ma sihin? Eks ikka sinna, kuhu teisedki: Eestil puudub korralik kanal oma muukeelse elanikkonnaga suhtlemiseks. 1994. aastal hävitas kultuuriminister Peeter Olesk need eratelekanalid, kes viitsisid oma saateid venekeelsete subtiitritega varustada ja seeläbi oma vaatajaskonda kasvatada. Üle kümne aasta on räägitud sellest, et ainus tasuv põhjus maksumaksja raha eetri kaudu korstnasse põletada oleks venekeelsed raadio- ja telesaated, mis suudaksid natukenegi vastu seista ida poolt tulevale suurejoonelisele propagandale. Ülejäänud meelelahutusega saaks kommertsringhääling suurepäraselt hakkama ja maksaks riigile veel pealegi. Samas, ETV2 loomine vaid muukeelsele rahvale oleks tõenäoliselt eilne päev, kus mõlemad grupid saaks erinevat infot, räägiks eri meediakeelt ning neil ei oleks midagi ühist, mida arutada.

Oleks viimane aeg anda rahvastikuministrile portfell, mis teda kohustaks muulasi moodsa meedia kaudu integreerima ja teavitama.