Eurovisiooni lauluvõistlus on Euroopa Ringhäälingute Liidu ühissaade, seega saab üritust korraldada ainult EBU liige, ütles Paadam BNS-ile.

Paadami sõnul ei ole TV3 astumine EBU liikmeks enne järgmise aasta Eurovisiooni lauluvõistlust isegi teoreetiliselt võimalik.

“Euroopa Ringhäälingute Liidu liikmeks saamine on pikk protsess ja see võtab kindlasti rohkem aega kui aasta. EBU liikmestelevisiooni programm peab vastama teatud tingimustele. Kas TV3 programm neile nõuetele vastab, ei oska ma öelda,” sõnas Paadam.

Praegu kuulub EBU-sse vaid neli kommertskanalit, ülejäänud liidu liikmed on avalik-õiguslikud televisioonid.

“Kui ETV peaks Eurovisiooni korraldamisest loobuma, siis läheb lauluvõistluse korraldamisõigus üle teisele riigile. Näiteks Malta on selleks juba soovi avaldanud,” ütles Paadam.

Eratelejaama TV3 juhtkond teatas kolmapäeval valmisolekust korraldada ise järgmisel aastal Eurovisiooni lauluvõistlus juhul, kui avalik-õiguslik Eesti Televisioon (ETV) seda teha ei suuda.

TV3 edastas kolmapäeval Euroopa Ringhäälingute Liidule avalduse, kus teatas valmisolekust korraldada Eurovisooni lauluvõistlus juhul, kui mis tahes põhjustel on kahtluse all ETV suutlikkus selle võistluse läbiviimisel, teatas TV3 pressiesindaja BNS-ile.

Ta lisas, et TV3 otsust toetab kogu MTG meediakontserni Viasat televisioonide grupp.

TV3 juhtkond kinnitas, et telejaam on valmis korraldama 2002. aasta suurima meelelahutusprojekti, toetudes oma varasematele suurprojektide läbiviimise kogemustele.

Suurimaks saavutuseks peab TV3 osalemist võrdväärse partnerina ajaloo suurimas teleprojektis “2000 täna”, mille peakorraldajaks oli Euroopa juhtiv avalik-õiguslik teleorganisatsioon BBC, teatas pressiesindaja.

ETV juhid on teatanud, et soovivad rahalistele raskustele vaatamata igal juhul korraldada Eurovisiooni lauluvõistlust.

“ETV näitab siiski oma programmi viimase võimaluseni ja soovib korraldada Eurovisiooni. Kui valitsus seda ei soovi, siis ei ole midagi teha,” ütles ETV juhatuse liige Ilmar Raag BNS-ile. ETV soovib valitsuselt kindlat garantiid, et Eurovisiooni korraldamiseks riik raha eraldab.

Raagi sõnul ei saa Eestis keegi teine peale ETV Eurovisiooni korraldada, kuna tegemist on avalik-õigusliku televisiooni privileegiga.

“Selge on see, et selliste rahvusvaheliste mõõtmetega projekti saab korraldada ainult elujõuline ettevõte,” sõnas Raag.

ERL-i tegevdirektor Urmas Loit teatas teisipäeval tehtud avalduses, et ETV loobumise korral on eratelevisioonid vajadusel nõus Eurovisiooni läbiviimise enda kanda võtma. Loit lisas, et vajadusel astub mõni erakanal ka EBU liikmeks.