Loomulikult ei ole tegelikult tegemist välimuselt inetute pesadega.

Kui ma Silmanis Berkeri pesasid valisin tuli jutuks, et pahatihti tuleb klient pesasid tellima ning vaadanud hinnapakkumist, on tõsiselt üllatunud ja seda halvas mõttes. Probleem selles, et pesasid ostes loetakse pesad kokku, valitakse meeldiv disain ja saadaksegi hirmutav hind. Paljudes kohtades aga ei ole pesa välimus absoluutselt oluline.
Näiteks pean oma tulevase köögitehnika jaoks arvestama üheksa pesaga, kuhu ühendan seadme praktiliselt ühe korra, kuhu see jääbki — antud pesa on ka köögimööbli taga peidus.
Samas peab ka see pesa korralik olema, sest viimane asi mida vajad, on köögimööbli lammutamine, leidmaks vigast ühendust. Sarnaseid kohti on tegelikult päris palju, kohti kuhu ühendad seadme põhimõtteliselt igaveseks ja antud pesad on üsna paikse mööbli taga peidus. Kui nüüd arvestada, et “lihtsama” disainiga pesa ja tõelise disainipärli hinnavahe võib olla kuue seitsme kordne, on võimalik ainuüksi pesade õige planeeringu ja valiku läbi raha kokku hoida. Sisu ehk toimiv osa pesast on kõigil ühtemoodi kvaliteetne, kallimal pesal on lihtsalt pesa korpus eksklusiivsem.

Vaata oma pesade joonist või elektriplaani visandit hoolega just sellise pilguga, et millised pesad jäävad näha ja millised saavad kindlasti kuskil peidus olema, ja anna sellest teada oma elektritarvikute müüjale.

Oma elektriprojektiga tegeledes avastasin paar huvitavat releed. Esimene neist on prioriteedirelee. Tegemist on siis sellise automaatse lülitiga, mis pannakse kohtadesse, kus on ampreid vähem kui tarbijad vajavad.
Oletame, et sul tuleb majja elekter, mille voolutugevus on kümme amprit, samas on sul majas kaks tarbijat — elektriahi ja elektriradiaator, mis mõlemad vajavad kümme amprit voolu. Sellise olukorras pannakse süsteemi prioriteedirelee, mis töötab nii, et normaalolekus on elekter ühendatud radiaatoritesse, kuid hetkel mil lülitad ahju sisse, lülitab relee elektriradiaatoritelt ahjule, seda seniks kuni ahju kasutad.

Esimene mõte tuli mul selle releega seose pähe, et väga hea — mõtlen prioriteetide loogika välja ja panen mitu releed, siis ei pea niipalju ampritasu iga kuu maksma. Tegelikult aga ei ole see päris nii. Nimelt on prioriteedirelee hädaabi vahend ja mõeldud kasutamiseks kohtades, kus tõesti teisit ei saa.
Kui sa näiteks ehitad oma maja kohta, kus elektrivõrk on nii koormatud, et mingist piirist alates rohkem ampreid kasutada ei saagi. Selliseid hädaabi lahendusi on paljude süsteemide juures ning nende ühine omadus on see, et need töötavad, kuid ei ole mõeldud igapäevaselt kasutamiseks.

Lihtne näide on ülestõstetav garaažiuks, millesse on integreeritud käiguuks. Sa saad seda ust avada ja ruumi siseneda või väljuda ilma, et sa peaksid suurt tõsteust avama, aga käiguuks ei ole mõeldud igapäevaselt kasutamiseks — see lihtsalt ei pea füüsiliselt sellisele kasutuskoormusele vastu.

Teine põnev relee on relee, millele ei osanudki keegi õiget nime anda — see lülitab voolu juhtmes ja pesas välja siis, kui seal ei ole tarbijat.
Minu naine räägib, et talle ei meeldi elektrijuhtmed voodi all, pidid magamist segama. Mina vitsaga seda teemat mõõta ei oska, küll on aga olemas seade, et kui sul on kõik magamistoa pesad ühel liinil või ühe kaitsme taga, siis on võimalik panna veel samasse vooluringi relee, mis “katsub” mõned korrad sekundis seda vooluringi. Siis, kui relee avastab, et ühtegi koormust või tarbijat taga ei ole, lülitatakse mainitud vooluring elektrivõrgust välja. Ehk kui oled viitsinud öökapi juurest pesast mobiililaadija ka välja võtta ning midagi muud sul võrku ühendatud ei ole, lülitatakse magamistoa pesadest üldse vool välja. Kui ei ole voolu, ei ole ka magnetvälja ning teoorias peaks hea uni olema.

Seda juttu kirjutades jäin mõtlema, et kui magamistoas on valgustid, siis ideeliselt võiks ju need ka selle relee taha ühendada, siis ei tohiks tõesti ühtegi särtsu sinu und segamas olla, juhtmed seintes on lihtsalt tükk metalli.

Mida detailsemalt sa projekteerimise ja ehitusmaterjalide faasis kogu projekti suhtud, seda rohkem on võimalik raha otseselt kokku hoida. Hoolika planeerimise tulemusena on sul vaja osta ainult need asjad, mida reaalselt vajad ja ei maksa materjalide “varude” eest ning ei pea lisakulutusi tegema, kui midagi on valesti ja vähe arvestatud/soetatud.