Minu jaoks on tähtis, et arvuti oleks vaikne, soovitatavalt täiesti hääletu, ja tarbiks vähe energiat. SSD ja OLED võivad selle tulevikus tagada.

Taiwani firma A-Data demonstreeris CESil kolme SSD (Solid State Disk) välkmäluseadet mahtudega 32GB, 64GB ja 128GB. Need ei sisalda pöörlevaid osi, on hääletud, kiired ja tarbivad vähe energiat (Sandiski 1,8-tolline 32GB SSD tarbib 0,4W). Seega on nad ideaalsed sülearvutite, aga miks mitte ka lauaarvutite jaoks. Esialgu on nad kahjuks kallid, aga välkmälu hinnad langevad kiiresti. 4200-15000 p/min kõvaketta tootmine on ju ilmselgelt keerukam ja kallim kui ränikiipide tootmine, kuigi esialgu hinnad seda ei kajasta.

Hiljuti oli mul võimalus jälgida ponnistusi Vista-kõlbuliku, võimalikult vaikse, 65W Core 2 Duo protsessoriga arvuti koostamisel. Toiteplokk, protsessorijahuti, videokaart ja korpuse ventilaator valiti kõige vaiksemate Eestis saada olevate hulgast. Kõvakettaks valiti Seagate perpendikulaarsalvestusega 320GB Barracuda, mis reklaami kohaselt on sosinvaikne (whispering quiet). Oh üllatust! Kettaseade pani hoolimata kummipuhvritest arvutikorpuse vibreerima, mis põhjustas ebameeldiva undamise. Ka lugemipeade liigutamise krõbin oli häiriv. Western Digitali sama mahuga ketas krõbises vähem, kuid vibratsiooni vältimiseks tuli seegi asetada arvutikorpuse põhja, poroloonalusele. SSD seadmetega selliseid probleeme ei teki.

Kettamüra häiris ka Fujitsu Siemensi muidu igati sümpaatse ESRIMO Q5000 arvuti korral, mis tarbib vaid 65W. Asendage selle kõvaketas välkmäluseadmega ja tulemuseks on suurepärane koduarvuti, mis tõsi küll ei sobi integreeritud videokiirendi tõttu arvutimängude mängimiseks. Üsna sarnase välimusega, kuid viletsamate tehniliste näitajatega ja vastavalt ka märgatavalt odavam miniarvuti Prestigio Mini PC MP915 on ilmunud ka Beestingu hinnakirja.

Sony demonstreeris 27-tolliseid OLED telereid. Neil on ülisuur kontrastsus, head värvid ja väike energiatarve. Sellised ekraanid peaksid sobima ka sülearvutitesse ja lauaarvuti LCD-kuvareid asendama. 42-tollise Panasonic Viera TH-42PV60R plasmateleri asemel, mille energiatarve on 341W, eelistaksin igal juhul kümme korda väiksema energiatarbega OLED-telerit. Tõsi küll, arvestades et EL kavatseb lubatavat reklaamimahtu veelgi suurendada, hakkab teler juba üldse mõtetuks muutuma. Nagu ühes naljasaates öeldi - reklaam on suurepärane, ainult et filmid kipuvad seda segama. Lehti, uudiseid ja reklaamivabu filme saab õnneks ka arvutiekraanilt lugeda-vaadata.

Kui oletada, et 19-tollise OLED-kuvari energiatarve on suurusjärgus 20W (täpsed numbrid pole silma hakanud) ja ESPRIMO Q5000-taolise, välkmäluseadmega arvuti energiatarve on 55W, siis on tulemuseks vaikne ja väike koduarvuti, mille energiatarve on 75W. Super! Mis muidugi ei tähenda, et need kellele meeldib arvutimängude jaoks sobiv 750W lauaarvuti endale sellist soetada ei või. Las õitseb tuhat lille!