Belgia, Prantsuse, Itaalia, Hollandi ja Suurbritannia hindud kavatsevad kampaania korras külastada kõiki Euroopa pealinnu, Euroopa Komisjoni ja europarlamenti, et nurjata Saksamaa keeluplaani, teatab Euobserver.

Saksa siseminister Brigitte Zypries teatas aasta alguses, et Berliin plaanib oma eesistumisperioodi ajal suruda läbi kogu Euroopa Liidus ühtsed reeglid “paremäärmusluse” vastaseks võitluseks. Muu hulgas keelataks ära natsisümboolika, mille osaks oli ka svastika.

Plaani kohaselt muutuks kogu euroliidus holokausti eitamine ja natsisümboolika kasutamine kriminaalkuriteoks.

Haakrist võeti Saksamaal partei- ja riigisümbolina kasutusele Hitleri ajal, seda seostatakse natsliku võimuperioodi ja holokaustiga. Saksamaal on haakrist juba keelatud. Samas on svastika iidne sümbol ning hindudele püha.

“See ei ole hindude süü,” selgitab Briti Hindufoorumi juht Ramesh Kallidai. “Natsipartei hakkas kasutama hindude sümbolit ja kuritarvitas seda.” Hindusümboolikas on svastika rahu märk. “See oleks sama, kui öelda, et kuna Klu Klux Klan kasutas põlevaid riste mustade terroriseerimiseks, peaks keelama ka risti. Mis te sellest arvate?” küsib Kallidai.

Hindude sõnul oleks svastika keelustamine nende inimõiguste rikkumine, kuna ilma svastikata ei saa pühasid talitusi läbi viia. “Seega on tegemist diskrimineerimisega,” kirjutab Hindufoorum oma protestikirjas Euroopa Komisjonile.