„Internet muutub kõige energiamahukamaks elualaks. Otsingumootorid, veebiserverid ja videosüsteemid neelavad üha enam energiat. Mida kiiremaks muutuvad mikroprotsessorid, seda enam läheb energiat nende jahutamiseks. Kümne megabaidi andmete loomine, pakkimine, säilitamine ja liigutamine võtab energiahulga, mille saab 900 grammi söe põletamisest. Arvutid vajavad alalisvoolu ning selle vahelduvvoolust tegemine on üsna ebatõhus.“ (Tiit Kändler, EPL 05.01.07).

Kuigi protsessorite energiatarve on viimasel ajal hakanud langema, muudab selle nulliks videokaartide uus põlvkond. 230W tarbiv AMD/ATI R600 graafikaprotsessor on selle ilmekas näide. Kaks sellise protsessoriga videokaarti ühte arvutisse pluss võimas protsessor ja 24-tolline LCD-kuvar ja ongi vaja ligi 1000W toiteplokki. Tootmisse on juba jõudnud ka 2000W toiteplokid. Ikka kõik selleks, et võimalikult hea pildiga arvutimänge mängida. Eks üha suurema ekraaniga LCD-kuvarid ja teleridki kasvatavad elektritarbimist. Muide, tarbitavat võimsust te tavaliselt kuvarite ja telerite hinnasildil toodud andmete hulgas ei leia.

Kui me arvutita enam läbi ei saa, siis oleks vähemalt mõistlik massiliselt toota ja reklaamida just väikese energiatarbega arvuteid. Lauaarvutile tuleks eelistada sülearvutit või selle komponentide kasutamisel põhinevat väikearvutit. Näiteks Fujitsu Siemens’i ESPRIMO Q5000 Mini PC, millel on 65W toiteplokk, või Apple Mac mini 110W. Aga arvutimängud? Need pole ju hädavajalikud, pealegi leidub ka vähemnõudlikke arvutimänge.

Uut arvutit ostes tasuks igatahes mõelda selle energiatarbele. Seda ka siis, kui elektriarve tasumine teile probleemiks ei ole. Teiegi võite anda oma väikese panuse võitlusesse ülemaailmse kliima soojenemisega.