Eesti Päevalehe andmeil käisid reedel presidendi juures Reformierakonna esimees ja rahandusminister Siim Kallas ning välisminister Toomas Hendrik Ilves. Pühapäeval kutsus Meri enda juurde Mõõdukate ja koalitsiooninõukogu esimehe Andres Tarandi ning Isamaaliidu juhatuse liikme, kaitseminister Jüri Luige.

Kõigilt uuris Meri, millised on meelelolud peaminister Mart Laari väljavahetamiseks, kirjutas ajaleht.

“Ei kinnita ega lükka ümber,” vastas Tarand küsimusele, kas jutuks oli peaministri vahetus. Ta lisas, et ei soovi vestluse sisu avalikustada, kuna tegemist polnud ametliku kohtumisega. “Minu arvamus on see, et antud olukorras pole peaministri väljavahetamine vajalik ega võimalik,” ütles Tarand. Siim Kallas keeldus igasugustest kommentaaridest.

Põhiseaduse kohaselt puudub presidendil õigus peaministri maha võtmiseks. Küll aga saab president kaudsemalt, poliitiliste konsultatsioonide vormis mõjutada üldist suhtumist. Sellist taktikat kasutas president Meri ka 1994. aastal, kui Laar oli esimest korda peaminister.

Presidendi juures toimunud vestlusega üldjoontes kursis oleva ühe kõrge koalitsioonipoliitiku sõnul võib presidendist jääda mulje, et ta nõuab Laari väljavahetamist, kuid tegelikult uurib ta pigem selle kohta koalitsioonikaaslaste arvamust.

“Muidugi võiks Laari välja vahetada, kuid samas saavad kõik aru, et tema asemele pole kedagi panna. See koht kuulub Isamaaliidule ja õigusega, sest Isamaaliit on suutnud Reformierakonda ja Mõõdukaid endaga siduda ning kolme erakonna erinevaid arvamusi siluda ja ühendada,” leidis poliitik.

Meri hinnangul võiks üks peaministrikandidaatidest olla Jüri Luik, kuid väidetavalt pole kaitseminister peaministri kohast huvitatud. “Luik tahab tegutseda skandaalideta, kuid peaministri ümber käivad alati tahes või tahtmata skandaalid ja spekulatsioonid,” põhjendas üks poliitik.

Eelmisel kolmapäeval presidendi juurest traditsiooniliselt lõunasöögilt tulnud Laar möönis, et neil oli Meriga juttu ka valitsusremondist. “Sellest teemast oli väga vähe juttu, kuna ilmselt muud teemad matsid selle küsimuse enda alla,” ütles Laar.

Esmaspäeval kohtusid Laariga Kallas ja Tarand, kuid Tarandi väitel ei räägitud peaministri vahetusest.