ÜRO Kliimamuutuse Paneeli (IPCC) sõnul pole kahtlust inimtegevuse seotuses kliima soojenemisega, kuid varasemaga võrreldes vähendatakse ennustust selle mõju tagajärgede osas, teatab The Telegraph.

Veebruaris avaldatav ametlik raport on neljas omataoline ÜRO paneeli jaoks. Selles öeldakse, et süsinikdioksiidi tase atmosfääris on tõusnud viimase viie aastaga ning ennustatakse järgmise saja aasta jooksul planeedi temperatuuri tõusu 4,5 kraadi võrra.

Paneel ennustuse kohaselt toob globaalne soojenemine kaasa sagedasemaid torme ja kuumalaineid, samas ei tõuse merepind nii oluliselt, kui varem ennustatud. Kui 2001. aastal ennustas ÜRO, et aastaks 2100 tõuseb maailmamerede tase 85 sentimeetrit, siis nüüd öeldakse, et tõus on vaid 42,5 sentimeetrit.

Lisaks öeldakse, et inimtegevuse mõju kliima soojenemisele alates tööstusrevolutsioonist on väiksem, kui seni arvatud, kuna kasvuhoonegaase tasakaalustavad aerosoolid, mis päikesesoojust tagasi peegeldavad.

Globaalse soojenemise puhul on soojus eelkõige kogunenud ookeanitesse, mis jätab mulje, et soojenemine on tegelikust väiksem. Osad eksperdid hoiatavad, et tegemist on tiksuva kellapommiga.

Ühtlasi hoiatatakse raportis, et süsinikdioksiidist tunduvalt ohtlikum ja suurema mõjuga globaalsele soojenemisele on metaangaas. Kõik maailma farmiloomad eritavad metaangaasi rohkem, kui kõik autod süsinikdioksiidi, metaangaasi on ka ookeanite põhjas, igikeltsas ning pooluste jääväljades. Kliima soojenemisega sulab nii igikelts kui polaarjää, mis vallandab tohutus koguses metaangaasi, see omakorda kiirendab kliima soojenemist.