Rõngu vallavalitsus saatis nõude kohtusse mõne päeva eest. Täpselt viimasel päeval, mil seda seaduse järgi teha tuli.

“Nõude sisuks on, et võtta ära kasvatuslikused õigused ilma vanemlike õiguste äravõtmiseta ja paigutada lapse esialgu ka lastekodusse ja et saaks tagatud tema normaalne hoolitsus,” ütles vallavanem Aivar Kuuskvere TV3 “Seitsmestele uudistele”.

Lapse emast lahutamise lugu algas lastekliinikus, kuhu Marise ja Vahuri 1,8 kiloselt enneaegsena sündinud laps sattus. Kahtlus, et ema oma lapsest ei hooli, tekkis esimesena haigla sotsiaaltöötaja. Ka lastekliiniku neonatoloogia osakonna juhataja doktor Anne Ormissoni sõnul oli ema käitumine täiesti ebatavaline.

Anne Ormisson, neonatoloogia osakonna juhataja: “Selle lapse ema näitas juba üsna esimestest nädalatest, et ta ei suuda hoolitseda oma lapse eest nii nagu see lapseke oleks vajanud ja ta ei järginud neid nõuandeid, mis medistiinpersonal talle andis nii toitmise kui hoolitsemise kohta.”

Kuuskvere: “Faktid, millest tulenevalt me need otsused tegime, on Tartu Ülikooli kliinikumi poolt meile esitatud ning nendest faktidest tuleb küll see välja, et vanemlikku hoolitsust oma lapse vastu ta üles ei näidanud sellist, nagu peaks olema.”

Ormisson: “Ta lahkus ka siis, kui ta oleks pidanud edasi olema oma laps juures ja tihtipeale ka meditsiinipersonalile ütlemata. Ema aga on Seitsmestele uudistele korduvalt kinnitanud, et viibis lapse juures sageli.

Ormisson: “Emale anti tegelikult soovitus, et ta tuleks üsna enne seda kojuminekut, et ta oleks lapse juures ja õpiks ära kõik, mis vaja on ja näitaks et ta suudab hoolitseda selle lapse eest, aga ta kahjuks ei tulnud.”

Möödunud nädala reedel ehk kümme päeva pärast lapse lastekodusse sattumist käis ema esimest korda teda Elvas vaatamas, kuid ei viibinud “Seitsmeste uudiste” andmeil lapse juures kauem kui viis minutit. Kas laps jääb Elvasse, peab otsustama Tartu maakohus, kohtuotsuseni jääb laps lastekodusse.

Pere aga tahab endiselt last tagasi. Kui Rõngu vald pöördus kohtusse, pöördume meie ka, ütleb lapse isa Vahur Allikas.

Vahur Allikas, pisipoja isa: “Paljudele asjadele ei ole selgitust hetkel — inimesed ei taha selgitada. Seal on nii palju asju, paragrahve Eesti seaduste järgi, millega on sihilikult mööda pandud, see on selge. Üldse see lapse ära võtmised ja teatamised ja otsustamised. Kohus peaks ka tunnistama, kus kohas on tõde ja kus kohas on vale.”