Kui alguses võib tunduda raske lasta kellelgi teisel endale maja joonistada, sest selles majas hakkad ju lõpuks ise elama, lase arhitektil siiski teha tema tööd. Selleks, et maja sobiv saaks, tuleb korralik kodutöö teha ning oma elu kohta arhitektile võimalikult palju andmeid esitada.

Sina ja sinu perekond
Esimese asjana pane kirja, kellest sinu perekond koosneb, kui vana keegi on, kas sul on lapsi või neid tulemas, kas lapsed jäävad sirgudes koju või on neil plaan oma pesa luua, kas on oht/lootus, et ämm tuleb teile elama, kuidas on lood loomadega, kas on koera- või kassiteema aktuaalne. Siin osas võiks ka enamvähem ette aimata tuttavate, sõprade ja sugulaste liikumist, kas külalisi käib tihti ja kui palju. Kas näiteks lapsel jäävad sõbrad ööseks või armastavad sinu sõbrad kauemaks külla jääda. Pane ka kirja, kes-kus-millal tööl-koolis-trennis käib, kas keegi elab kogu aeg majas või on see rohkem magamise- ja nädalalõpukodu moodi.

Millega keegi tegeleb
Selles osas seleta lahti, kuidas näeb välja sinu ja pereliikmete argipäev ja vaba aeg. Kas sulle meeldib aias toimetada ja naine tahab peenras mullaga mängida või peab õues hoopis tennisväljak olema. Kas maja koristad ja muru niidad ise või käib selleks koristaja ja aednik. Siia nimekirja võiks kuuluda kirjeldus kokkamisharjumustest, kas süüa tehakse tihti ning on traditsioon perekonnaga koos einestada lausa eraldi söögitoas või on köök pigem koht veinipudeli avamiseks. Ja äkki on kellelgi perekonnas mingi hobi, mis kindlasti arvestamist väärib. Näiteks pereisa paneb igal nädalalõpul auto garaažis uuesti kokku või on kellelegi kudumisteljed elu püsiväärtus. Soovitan teha ka nimekirja asjadest, mida tihedamini kasutatakse nagu näiteks harjumus triikida iga päev pesu, vaadata viis tundi õhtu jooksul televiisorit või on vann elu mõte. Kõige selle järgi saab arhitekt juba paremini mateeria kasutusmugavust planeerida.

Maastik ja naabrid
Milline on sinu krunt, millised on pinnavormid, kas maja ümber on suured puud või lage põld, kas kuskil on veesilm või loksub laine lausa vastu vundamenti. Lisaks pane kirja, milline oleks maastik ideaalis. Vundamendiaugust välja kaevatud pinnasega saab krunti päris kõvasti muuta, tehes näiteks väikese mäekese aianurka koos kiviktaimlaga. Samamoodi on oluline juba projekteerimisstaadiumis arvestada naabritega, olemasolevate või tulevastega, millest sõltub, kas kaminapuid hoiad räästa alla või on hoopis kavalam mõte puudele kuur aia äärde teha, et see naabreid varjaks ja sinu elu maja ümber privaatsemaks muudaks. Kas naabritega suhtled aktiivselt, grillite koos igal õhtul või oled rohkem omaette, sellest sõltub näiteks see, kas köögist peaks olema eraldi väljapääs õue, et oleks hea lihtne nõusid lehtlasse või grillinurka viia.

Asjad
Tiibklaverit on üsna tülikas väikesesse tuppa paigutada, samamoodi võib probleeme tekkida suure uhke antiikse puhvetkapiga. Kas autod peavad ukse taga peidus olema või piisab varikatusest, mitu jalgratast on plaanis hoiustada. Kas oluline on seinale mahtuda vana lennukipropeller ja ämma voodoo-altar, kus ta küünaldega mängida saab? Ehk on minevikust kaasa tulnud mõni ese või maal, mis kindlasti eksponeeritud peab saama või on hoopis tähtsam puhas seinapind. Arvestama peab ka valmis vaadatud mööbliga, näiteks suur ümmargune voodi, mis keerleb, selle jaoks on suuremat tuba vaja. Mõtle ka, kus sa raha hoiad — kui pangas, on asi lihtsam, kui aga tahad kodus, kolmsada liitrit mahutavas tule- ja pätikindlas sheifis hoida, on selle alla äkki eraldi tugevdust vaja. Meil kõigil on asjade osas erinevad arusaamad. Mõni usub siiralt, et peale surma loetakse asjad üle ja kel neid rohkem, on võitnud. Teise jaoks on sääsevõrk telgi ukse ees ka liigne luksus.

Suurused ja stiil
Personaalne ruum, see on üks suuremaid inimeste tegelikke erinevusi — kui palju peab sinu ümber olema vaba ruumi, et oleks hea olla. Personaalse ruumi suurusest tulenevalt on arusaamad krundi ja eluruumide mõõtudest vägagi erinevad. Mõni suudab ilma probleemideta elada väikeses kajutis, kus on kaks voodikohta, dušš ja wc, teise jaoks hakkab magamistuba 40 ruutmeetrist pihta. Loomulikult on kusagil vahepeal see kuldne kesktee, aga kui endale tõeliselt personaalset lahendust lood, tee toad nii suured, et sul oleks hea olla. Kui sul on keeruline ruutmeetrites oma ruumi mõõta, võib seda arhitektile asjades seletada. Näiteks, et voodi otsas peab kahe voodi jagu veel ruumi olema või et diivanid on plaanitud kolm meetrit pikad.
Teine teema, millel peatuda, on stiil. Ja seda mitte arhitektuuriliselt vaid üldisemalt, näiteks funkstiili all peab üks silmas kandilist maja, teine aga funktsionalistlikku viilkatusega ehitist. Räägi üldiselt, kas sulle meeldivad pitsid ja volangid või puhas pind, kas värvid peavad olema pehmemad või on klaas ning roostevaba teras teemad.

Jah ja Ei
Lisaks vabamas vormis jutule pane kokku konkreetsem tabel detailidest, asjadest või teemadest, mis on kindlasti vajalikud või mida oma tulevase elamise juures mitte mingil tingimusel näha ei taha.

Dokumendid
Võta arhitekti juurde minnes kohe alguses kaasa kõik krundi kohta käiv dokumentatsioon, et ei tekiks olukorda, kus seletad, et sellist asja tohib ehitada küll, naaber tegi, kuid pärast selgub, et naabri maja on omavoliliselt ehitatud ja ehitustingimused ei lubagi soovitud kuju või suurusega maja ehitada. Arhitekti juurde minnes on sul ilmselt olemas ja kaasas detailplaneering ja maa ostu-müügileping või kui oled mingisuguste kommunikatsioonidega juba liitunud, siis paber selle kohta. Lisaks neile paberitele võta kaasa kohalikust omavalitsusest saadud projekteerimistingimused ning võimalusel ka mõned fotod tulevase maja asukohast.

Nagu ülaltoodust näha, on kodus võimalik päris palju ära teha. Mida põhjalikumalt oma elustiili kirjeldada, seda suurem on lootus, et projekteeritav maja tuleb sinu jaoks ideaalne.