Jaapani värske peaminister Shinzo Abe teatas peale Põhja-Korea tuumakatsetust, et “tuumarelvastatud Põhja-Koreaga ei saa iial leppida,” uudis tuumakatsetusest tõi Jaapanis kaasa üldise viha ja mure, teatab The Telegraph.

Abe nõudis, et ÜRO ei käituks heitunult. “Me peame andma karmi vastuse ja Põhja-Korea saab olema vastutav kõikide tagajärgede eest,” teatas Abe.

Jaapanis on Põhja-Korea käitumist jälgitud aastaid juba kasvava murega. 1998. aastal tulistas Pyongyang välja raketi, mis lendas üle Jaapani ja maandus Vaiksesse ookeanisse, Jaapani ollakse vägagi teadlikud, et nende territoorium on Põhja-Korea rakettide löögiulatuses. Jaapan on Põhja-Korea räige retoorika sihtmärk sama palju, kui Ameerika.

Abe on Jaapanis väga populaarne, suures osas võlgneb ta oma populaarsuse just jõulise positsiooni eest suhtumises Põhja-Koreasse, Abe pooldab Jaapani põhiseaduse muutmist, mis keelab praegu vormiliselt sõjaväe omamise.

Jaapan on ainus riik maailmas, kes pidanud üle elama tuumarünnaku, isegi tuumarelva hankimise kaalumine oli riigis aastakümneid tabuteema. Nüüd aga, kui Jaapanil on naabriks juba kaks tuumariiki, on idee saamas aina suuremat toetust.