Talibani võitlejad üritavad paaniliselt põgeneda kitsast koridorist, kuhu nad on surutud suure maantee ja Arghandabi jõe vahel Kandahari linnast läände jääval alal, teatab The Telegraph.

NATO rahvusvahelise julgeolekujõu ISAF ühe kõrge ohvitseri sõnul on selgeid märke, et mässulistel on isu täis ning pole kahtlust, et nad on saanud ränga hoobi.

ISAF-i hinnangul on operatsiooni Medusa käigus viimase kahe nädala jooksul tapetud üle 500 taliibi. Kui number vastab tõele, siis tähendab see, et piirkonnas tegutsevast umbes 1500 mehelisest mässuliste armeest kolmandik on hävitatud. Vaid seitse NATO sõdurit ning kaks Afganistani valitsuse sõdurit on lahingutes oma elu kaotanud.

Sõjaväeallikad kinnitusel on neil satelliidipiltide ja luure põhjal kindlaid tõendeid, et tapetud sõdurite arv vastab tõele.

Samas ei kiirustanud ISAF-i ohvitserid veel võitu kuulutama, öeldes, et tegu on alles esimese etapiga pikemas kampaanias.

Operatsiooni pearaskust kandis 2200 meheline Kanada väekoondis, keda toetasid Ameerika ja Hollandi sõdurid. Maismaarünnakuid toetasid võimsad õhu- ja suurtükirünnakud. Operatsioonides osalevad ka Afganistani enda üksused.

Hoolimata edust nõuavad sõjaväelased veel vähemalt 1000 mehelise reservi lisamist, kuna muidu on raske tagada saavutatud edu püsimist.

Nendelt aladelt, kust Taliban taganes või välja löödi avastati põhjalikud ja keerulised punkrite, varupositsioonide, relvaladude ja välihaiglate süsteemid. Leiti ka pommivabrikuid.

Kogu ala on paksult miine täis, kõikjal on lõksmiine ja jalaväe vastaseid miine, seega on piirkonnast põgenenud tsiviilisikutel väga raske kohe koju naasta.

Operatsioon Medusa ülesandeks oli puhastada pikk viljakas maariba Kandahari ja Helmlandi provintside pealinnu ühendava maantee ning Arghandabi jõe vahele jääval alal. Kandahar peetakse Talibani üheks tugipunktiks ning ta on strateegilise tähtsusega Afganistani kontrollimisel. Peale Talibani kukutamist ei saadetud piirkonda piisavalt koalitsioonivägesid ning seal kehtestasid end uuesti vahepeale Pakistani taganenud taliibid. Juhul, kui neid ei oleks praegustelt positsioonidelt välja tõrjutud, oleks nad hakanud Kandahari linna imbuma ning see oleks tähendanud verist terrorikampaaniat ja linnavõitlust.