“See kriitika, et parlament on vaid ühe kandidaadi ülesseadmise pärast ebademokraatlik, peab paika siis, kui on tõepoolest vaid üks kandidaat, aga me teame, et on veel üks kandidaat, kes lihtsalt keeldub riigikogus kandideerimast. Ja eriti kurb, et see on vabariigi president,” vahendab Postimees Ilvese sõnu.

Ilves tänas kõiki oma toetajaid pärast kolmandat valmisvooru ja avaldas heameelt kaduma läinud hääle üle. See, et ta sai 64 ja mitte 65 häält, näitab, et salajase hääletamise võimalus Eesti parlamendis on olemas, leidis Ilves.

Ilves nentis, et kahe päeva jooksul presidendi riigikogus valimisel toimunu määris nii parlamendi, mittehääletanud erakondade kui ka riigi mainet.

Presidendikandidaati on tema sõnul alati solvanud, kui räägitakse Eesti demokraatia noorusest.

“Ma ei arva, et demokraatial peaks olema vanus. Aga, olgem ausad, see, mis juhtus kahe päeva jooksul, võimaldab jälle lugeda, et Eestis on noor ja ebaküps demokraatia. See on mulle isiklikult valus,” tunnistas Ilves.

Siiski avaldas Ilves veendumust, et valijameeste otsused lähtuvad demokraatlikult nende tõekspidamistest ja südametunnistusest.