Ilvese poolt hääletasid teisipäeval 64 riigikogulast ehk pea kõik Reformierakonna, Res Publica, Isamaaliidu ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikud.

Rahvaliit ja Keskerakonna saadikud on teatud mitmel korral, et ei kavatse riigikogus toimuvatel hääletustel osaleda, sest nad toetavad Arnold Rüütli kandidatuuri, mis seatakse üles alles valimiskogus.

Kui Ilves ei saanud teises voorus vajalikku häälteenamust, läheb ta samal päeval järgmisesse hääletusvooru, mis algab kell 16.

Kui presidenti ei selgitata ka kolmandas hääletusvoorus, kutsub riigikogu esimees ühe kuu jooksul presidendi valimiseks kokku valimiskogu.

Valimiskogu koosneb 101 riigikogu liikmest ja 246-st kohaliku omavalitsuse volikogude esindajast. Kandidaadi ülesseadmise õigus on vähemalt 21 valimiskogu liikmel.

Tõenäoliselt esitatakse Toomas Hendrik Ilvese ja Arnold Rüütli kandidatuur. Esimeses voorus tunnistatakse valituks kandidaat, kelle poolt hääletab valimiskogu liikmete enamus ehk 174 isikut.

Kui keegi ei saa nõutavat enamust, korraldatakse samal päeval teine hääletusvoor, kuhu pääsevad kaks esimeses voorus enim hääli saanud kandidaati, tõenäoliselt Ilves ja Rüütel. See, kes saab 174 häält, valitakse presidendiks. Kui ükski kandidaat seda ei suuda, korraldatakse riigikogus 14 päeva jooksul erakorraline presidendivalimine.