“Riigipea tervis ei tohiks kindlasti mingi saladus olla, aga kui me arvestame seda, kellel on Eesti Vabariigis täitevvõim, siis oleks ju suhteliselt naljakas nõuda tervisekontrolli presidendilt ja mitte peaministrilt,” ütles Toomas Hendrik Ilves Eesti Päevalehele.

“Ma arvan, et presidendivalimistest ei peaks palagani tegema. Tervisekontrollimine võiks ju kuuluda valimiste juurde, kuid siis peaks see ka kirjas olema. Sageli tundub mulle, et meil siin mängitakse Ameerikat, kuid meil ei ole ju presidentaalne riik. Olen tervisekontrolliga nõus, kuid peaksime seda tegema ratsionaalselt ja järjekindlalt. Muidu me lihtsalt mängime siin mingit asja ja ma kardan, et me mängime seda liiga palju.”

Ene Ergma arvates oleks palju parem lahendus seada presidendiks kandideerija vanusele ülempiir, näiteks 70 aastat, sest alampiir on 40 aasta näol juba sisse viidud. “Sellega välistaksime paljud küsimused juba ette. Ülikoolides on ju ka professoriks valimise piir 65 aastat. Ja seda paljudes Euroopa riikides,” selgitas Ergma.

“Väga tihti juhtub, et suurepärased professorid kaotavad ühel hetkel selle, mis neil kunagi oli, ning seda on ju kurb vaadata,” märkis Ergma. Ametis oleva riigipea tervise avalikku jälgimist või kandidaatide tervise uurimist ei pidanud ta mõistlikuks lahenduseks.