Kohus otsustas lapse surma põhjustamises ettevaatamatuse tõttu süüdistatud Nikolai ja Viktoria Melnitšenko mõista õigeks kuriteokoosseisu puudumise tõttu.

Prokurör Margus Kurm ütles BNS-ile, et suure tõenäosusega lepib ta linnakohtu otsusega ega protesti seda ringkonnakohtus.

Kohtualused ütlesid teisipäeval oma viimases sõnas, et nad ei pea end lapse surmas süüdlaseks, kuna tegid kõik endast oleneva tema päästmiseks.

“Laps ei surnud mitte sellepärast, et talle ei tehtud vereülekannet, vaid kuna ta oli väga raskes seisundis,” nentis Viktoria Melnitšenko teisipäeval kohtule.

Veebruari lõpus nõudis prokurör Kurm reesuskonfliktiga sündinud tütrele vereülekande keelanud Nikolai ja Viktoria Melnitšenko süüdimõistmist lapse surma põhjustamises ettevaatamatuse tõttu, kuid palus vanemad jätta karistuseta ja anda käendusele.

“Ekspertide hinnangul oli nende laps veremahu asendamisega ravitav,” märkis Kurm süüdistuskõnes.

Melnitšenkode kaitsja vandeadvokaat Rein Kiviloo ja Suurbritannia advokaat Richard Daniel palusid kohtul mõista oma kaitsealused õigeks kuriteo koosseisu puudumise tõttu.

Daniel märkis oma kaitsekõnes, et linnakohtu seinal olev vana ladinakeelne ütlus “Vivat ivstitia”, mis eesti keeles tähendab “Elagu õiglus” kohustab langetama õiglast otsust.

“Seadus ei nõua vähem ja ema ei palu rohkemat,” märkis Daniel.

Veebruari lõpus alanud protsessil tunnistasid Nikolai ja Viktoria Melnitšenko, et keelasid vastsündinud tütrele vereülekande tegemise, kuid ei pea end lapse surmas süüdlaseks.

Süüdistuse järgi ei lasknud Melnitšenkod 1997. aasta 4. juulist kuni 7. juulini oma vastsündinud tütrele usuliste tõekspidamiste tõttu teha vereülekannet.

“Jehoova tunnistajad usuvad, et veri on Jumala silmis püha,” teatas Jehoova tunnistajate suhtekorraldaja Tanel Kaljulaid DELFI’le. “Piiblis on kästud hoiduda vere eest. (Apostlite teod 15:28, 29) Jehoova tunnistajad ei usu, et võõra verega poeb inimese sisse teise inimese hing. Jehoova tunnistajad nõustuvad 99,9% ravimeetoditest ning nad otsivad parimat arstiabi. Ainuke, millest nad keelduvad, on allogeenne veri.”

Kuna 1997. aasta 4. juulil sündinud lapsele jäi vanemate vastuseisu tõttu vereülekanne tegemata, suri imik kolme päeva pärast.

Surma põhjustamises ettevaatamatuse tõttu saanuks kohus Melnitšenkosid karistada kuni kolmeaastase vangistusega.