Lisaks Leevi koolile sulgevad uksed Saatse põhikool ja Maaritsa algkool. Veriora vallas asuva Leevi algkooli direktor Karmen Kukk rääkis Postimehele, et kooli sulgemine oli juba aastaid teada, kuid kuna üks lapsevanem otsustas viimasel hetkel oma lapse esimesse klassi panna, sai kool aasta ajapikendust. Lisaks said Leevi eelkooli hoolealusteks kaks kuueaastast tüdrukut.

“Parata pole midagi, sest pealekasvu ei ole tulemas, alles kuue aasta pärast oleks kohapealt võtta neli või viis last,” on Kukk, kes on kooli pedagoogiline personal ja direktor ühes isikus, nukker. Kooli hiilgeaegadel, kuuekümnendatel aastatel ületas Leevi õpilaste arv koguni saja piiri.

“Mingisugused matused peaks koolile kindlasti korraldama.”

Ühe õpilasega algkooli ülalpidamiseks kulus aastas ligi 300 000 krooni.

Poole suurema aastaeelarvega Valgjärve vallas asuvas Maaritsa algkoolis õpib tänavu seitse õpilast ja sügisest oleks lapsi koolis üheksa olnud, kuid vallavalitsusele sellest arvust kooli allesjätmiseks ei piisanud. Valgjärve vallavanema Kaido Kõivu sõnul sai koolile nagu teistelegi suletud maakoolidele saatuslikuks riigi rahastamispoliitika. „Raske südamega sulgeme, aga mida vähem lapsi, seda vähem raha ja koos maja hooldamisega ei tasu see ennast ära.”

Värska vallas Saatse koolis õppis sel aastal 15 last, sügiseks oli neid kirja pandud vaid seitse tükki.

Praeguseks on teada 18 kooli, kus hakkab sügisel õppima alla tosina lapse.