78-aastane sakslasest paavst, kelle ametissevalimisest möödub järgmisel nädalal üks aasta, lõikus missa alguses suure küünla sisse kreeka tähestiku esimese ja viimase tähe — alfa ja omega — ning praeguse aastanumbri, vahendas ETV24 Reutersit.

Jumalateenistuse algusminutid möödusid pimedas, mis sümboliseeris Jeesus Kristuse haua pimedust enne tema ülestõusmist. Seejärel süüdati küünlad ja Püha Peetruse basiilika tuled.

“Me hoiame ülestõusnud Issandast kinni, ja me teame, et ta hoiab meid kindlalt isegi siis, kui meie käed väsivad,” sõnas Benedictus tuhandetele inimestele. “Sel viisil elades muudame me maailma. See valem on kõigi vägivallaideoloogiate vastand, see programm vastandub korruptsioonile ja võimu- ning omandiihale.”

Pühapäeval peab paavst Püha Peetruse väljakul Ülestõusmispüha missa ja esitab oma esimese pöördumise “urbi et orbi.”

Oma ametiaja esimeses ülestõusmispüha kõnes üles lahendama Iraani tuumatüli “väärikalt”, rajama iseseisvat Palestiina riiki ja ühendama jõud terrorismiga võitlemisel.

Kirikupea ütles , et “rahvusvahelisele tuumaenergiakriisile leitaks vääriline lahendus kõigi osapoolte jaoks tõsiste ja ausate läbirääkimiste abil,” vahendas Reuters.

Paavst kinnitas 100 000 kuulaja ees Iisraeli riigi õigust eksisteerida, kuid samas nõudis tungivalt Palestiina riigi rajamist. “Rahvusvaheline kogukond, mis kinnitab Iisraeli õigust eksisteerida rahus, peaks aitama Palestiina rahval ületada ebakindlat olukorda, milles nad elavad ja ehitada tulevikku, liikuda põhiseaduse ja riigi suunas, mis on tõeliselt nende oma,” lausus Benedictus XVI oma kõnes.

Paavst kostis ka Iraagi eest, et “rahu saaks võitu traagilisest vägivallast, mis halastamatult ohvreid nõuab”.