Julgeolekunõukogu liikmed üritavad kokku leppida avaldust Teherani uraanirikastamise programmi kohta. Seni on vetoõigusega Vene ja Hiina vastuseis takistanud vähegi jõulisema avalduse vastuvõtmist, teatab Fox News.

Kuigi kõik julgeolekunõukogu liikmed nõustuvad, et Iraan rikub tuumarelva leviku piiramise lepingut, soovivad Venemaa ja Hiina, et probleemiga tegeleks ÜRO tuumajärelevalveagentuur IAEA. Erinevalt julgeolekunõukogust, kes saaks kehtestada sanktsioone Teherani vastu, ei ole IAEA-l mingit tegelikku võimu.

Iraan ise väidab, et tegeleb vaid tsiviilotstarbelise tuumatehnoloogia arendamisega.

Jaanuaris katkesid Iraani ja eurokolmiku Prantsuse, Briti ja Saksa enam kui aasta kestnud läbirääkimised tuumaprogrammi osas, kuna Iraan alustas uraani rikastamist. Uraani rikastamine on vajalik tuumalõhkepea tootmiseks.

IAEA juht Mohammed ElBaradei viibis esmaspäeval Berliinis, kus kohtus kantsler Angela Merkeliga. ElBaradei avaldas arvamust, et Iraani tuumaprogramm on laiem regionaalse julgeoleku probleem, mida oleks kõige parem lahendada USA ja Iraani otseläbirääkimistel.

Briti diplomaatide sõnul ei ole praegu kõne all mingite sanktsioonide kehtestamine Iraani vastu, vaid esialgu üritatakse lihtsalt poliitilist survet avaldada.