Riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni ja Eesti Erastamisagentuuri (EEA) nõukogu liige Tiit Tammsaar ütles BNS-ile, et mõne EEA nõukokku kuuluva ministri umbusaldamine on praegu väga tõsiselt kaalumisel.

Kuna umbusaldusavalduse saab riigikogus esitada alles järgmisel esmaspäeval, pole lõplikku otsust konkreetsete isikute suhtes veel tehtud, kuid suure tõenäosusega esitab opositsioon Tammsaare sõnul avalduse Toivo Jürgensoni umbusaldamiseks.

Seda, kas umbusaldusavaldus esitatakse ka EEA nõukogu esimehe majandusminister Mihkel Pärnoja ja nõukogu liikme rahandusminister Siim Kallase suhtes, ei osanud Tammsaar veel öelda.

Tammsaare sõnul on võimalik, et opositsioon loobub umbusaldusavaldusest, tuginedes EEA nõukogu kolmapäevase koosoleku tulemustele, kuid samas on see stsenaarium äärmiselt ebatõenäoline.

“Põhiküsimus on, mis saab sellest 40 miljonist ja suure tõenäosusega 60 miljonist GIBB-ile makstavast kroonist, mille kohta arvan, et see on iseenesest piisav põhjus umbusalduse avaldamiseks,” rääkis Tammsaar.

“Siinjuures ma ei räägi kahjust, mille tekitab raudtee erastamise ümber tekkinud skandaal rahvusvahelises plaanis,” lisas ta.

Tammsaare hinnangul räägib umbusaldusavalduse kasuks ka asjaolu, et raudtee erastamisprotsessis leidub isegi kriminaalkuriteo koosseisu elemente, mida peaks uurima vastavad organid.

Tammsaar avaldas veel hämmeldust asjaolu suhtes, et erastamisagentuuri nõukogu koosolek otsustati nihutada ühe päeva võrra ettepoole ehk kolmapäevaks, kuigi ka Rail Estonia poolt strateegilise investori esitlemise tähtaeg on alles kolmapäeval.

“Kui 28. kuupäeval kukub tähtaeg lepingu sõlmimiseks, siis tundub loogiline, et asja arutataks 1. märtsil ehk neljapäeval,” märkis Tammsaar.