Isamaaliit ja Keskerakond tõusid ühise lõunalaua tagant vaid mõned tunnid enne seda, kui viis erakonda riigikogu aseesimehe Taavi Veskimäe kabinetti presidendi valimist arutama kogunes, kirjutab SL Õhtuleht.

“eie uurisime Keskerakonna valmidust minna kaasa kokkuleppekandidaadi leidmisega ja presidendi valimisega riigikogus. Ja nemad tegid sedasama meie suhtes. Rääkisime ja vahetasime informatsiooni,” märgib Isamaaliidu esimees Tõnis Lukas.

Kelle initsiatiivil kohtumine aset leidis, Lukas enam ei mäleta. Riigipeakandidaatide nimedest polnud Lukase sõnul lõunalauas juttu. “Kõige suurem väärtus oli, et nägime: Keskerakond ikkagi tõsiselt osaleb neil läbirääkimistel. Soov tundub neil olema siiras.”

Lukas ei usu väga, et Keskerakond mängiks topeltmängu: et ühelt poolt toetavad Rahvaliiduga Rüütlit, teiselt poolt peavad läbirääkimisi paremerakondadega ühiskandidaadi leidmiseks.

Keskerakonna peasekretär Kadri Must üritab algul keerutada. “Tänane päev on täis palju erinevaid kohtumisi… Jah, jah. See on avalik koht,” soostub ta siiski kohtumist tunnistama, kuuldes, et Lukas seda juba tegi.

“Ega midagi konkreetset kokku ei lepitud. See koosistumine polnud vaid kitsalt presidendivalimiste teemal… oli niisama kohtumine, kus vahetasime mõtteid poliitilisest olukorrast. Kaks suurt Eesti parteid, see on täiesti normaalne, et me kokku saame,” valib peasekretär hoolega sõnu.

Eile said viie parlamendierakonna juhid kokku asespiiker Taavi Veskimäe kabinetis Toompea lossis, arutamaks ühise kandidaadi leidmist. Järgmisel kohtumisel aprillis esitavad viis erakonda juba igaüks kolme võimaliku presidendikandidaadi nimed. Veskimäe sõnul Rahvaliitu kohtumisel pole, kuna nemad on välja öelnud: kui Arnold Rüütel kandideerib, on nad Rüütli taga.