Vene välisministri Sergei Lavrovi avaldused tõmbavad sisuliselt vaiba alt eelmisel kuul saavutatud kokkuleppelt suunata Iraan rahvusvaheliste tuumaleviku piiramise lepete rikkumiste eest ÜRO julgeolekunõukogusse, teatab The Telegraph.

Venemaa ja Hiina nõustusid varem, et Iraan tuleks saata julgeolekunõukogusse, kuid Moskva on nüüd oma suhtumist muutnud. Rahvusvahelise aatomiagentuuri IAEA juht Mohammed ElBaradei ütles esmaspäeval, et võib-olla ei olegi Iraani küsimust vaja julgeolekunõukogusse saata.

USA väljendas aga seisukohta, et Iraan tuleks jätkuvalt julgeolekunõukogusse saata. USA esindaja sõnul on Iraan ületanud “punase joone”. Välisminister Condoleezza Rice helistas ElBaradeile ja rõhutas, et Teheranil ei tohiks lubada mitte mingit uraani rikastamist läbi viia.

Esmaspäeval algas Viinis IAEA nõukogu koosolek, millel Iraan küsimust arutatakse, ElBaradei kutsus kõiki osapooli üles võtma asja rahulikult. “Kõik mõistavad, et eskalatsioon ei ole abiks väga, väga ettearvamatule olukorrale Lähis-Idas,” ütles ElBaradei.

Lääneriigid toetasid Moskva plaani viia Iraani uraani rikastamisprotsess üle Venemaale, vältimaks ohtu, et Teheran kasutab materjali tuumapommi valmistamiseks. Läbirääkimised selle üle jooksid aga liiva.

Lääne diplomaadid uskusid, et Moskva jagab nende suhtumist, et Iraan ei tohiks mingil juhul viia läbi uraani rikastamist. Lavrovi viimased avaldused viitavad aga sellele, et Moskva on nõus lubama Iraanil “väikeses koguses” uraani rikastama.