Sotsiaaldemokraatide juht Lauri Läänemets rääkis Delfile, et täna anti koalitsioonikõneluste laua taga ülevaade kaitsevaldkonna ja sisejulgeoleku vajadustest, ent detailsemad läbirääkimised algavad siiski järgmisel nädalal.

Kaitse osas keskenduti Läänemetsa sõnul peamiselt moonavarule, kaitsetööstusele ja riigihangetele. „Arutame, kuidas võimalikult suur osa rahast, mida kasutatakse riigikaitse investeeringuteks, jõuaks Eestis tegutsevate ettevõteteni,“ lisas ta.

Sisejulgeoleku raames räägiti peamiselt piirivalve tugevdamisest ja droonimüüri loomisest. „See on õhumüür, mis koosneb kahest osast - seirest ja droonide allatoomise võimekusest,“ kirjeldas Läänemets. Ta rõhutas, et Ukraina rünnak on näidanud, et droonid muutuvad aina olulisemaks sõjapidamise osaks. „Neid saab lisaks kasutada side segamiseks, pealtkuulamiseks, laskemoona transportimiseks,“ loetles minister.

Ühtlasi arutati reservi läinud ajateenijatest kriisireservi loomist. „Praegu ei saa öelda, et ühegi arutatud asja jaoks oleks ressursse, kuna me pole selles kokku leppinud,“ nentis Läänemets.

Kuna riigieelarve on nukras seisus, pole Läänemetsa sõnul võimalik hetkel öelda, mis lauale tõstetud ettepanekutest reaalsuseks saab. Ta kordas siiski valitsuse varasemat kinnitust, et kaitsevaldkonda ega sisejulgeoleku valdkonda kärpima ei hakata.