Jaak Madison nentis sotsiaalmeedias, et osale EKRE poliitikutest tema fraktsioonivahetus ei meeldinud. „Vaatasin just huviga, kuidas mõned EKRE riigikogulased (sh nt Monika Helme) kukkusid mind sõimama, kuna liitusin Euroopa Parlamendis poliitfraktsiooniga „Euroopa Konservatiivid ja Reformistid“,“ kirjutas Madison Facebooki postituses.

Ta selgitas, et fraktsioon Identiteet ja Demokraatia, kuhu Madison veel paar päeva tagasi kuulus, otsustati Marine Le Peni ja Viktor Orbáni poolt „põhja lasta“. „Selle loomiseks väikeste riikidega eelnevalt läbi ei räägitud, vaid teatati, et selline asi on tehtud ning et luuakse täiesti uus asi,“ lisas Madison.

„Seega oli poliitiline küsimus, kuhu nüüd kuuluda. Kas täiesti uude loodavasse fraktsiooni, kus on koos osad liitlased, kellega on palju samu seisukohti, näiteks migratsiooni või rohepöörde osas, kuid samas Venemaa teemal oleme täiesti teises maailmas või olla fraktsioonis koos nt Põlissoomlaste, Rootsi Demokraatide, Poola suurima ja tugevaima konservatiivse erakonnaga Õigus ja õiglus ning Itaalia tugevaima konservatiive peaministri erakonnaga,“ sõnas Madison.

Ta märkis, et otsustas nii, kuidas on õigem Eesti jaoks. „Kõigile see meeldida kunagi ei saa, sh Monikale. Kehv lugu,“ lõpetas Madison postituse.

Venemaa-sõbralik jõud Euroopas

Identiteedi ja Demokraatia rolli võtab uues europarlamendis üle Viktor Orbani loodav uus populistlik fraktsioon, kuhu astumisest on juba teatanud lisaks Orbanile Austria Vabaduspartei ja Tšehhi populistist ekspeaministri Andrej Babiši ANO.

Tõenäoliselt liitub tolle grupiga ka näiteks Portugali parempopulistlik erakond Chega ning Marine Le Peni erakond Rahvuslik Liit. Seitsme liikmesriigi eurosaadikute kokkusaamiseks tuleb neil aga teha diile ka väiksematest Euroopa riikidest pärit saadikutega.