Sierra Leone president Julius Maada Bio kuulutas teisipäeval välja seaduse, mis keelab lapsabielu riigis, kus sajad tuhanded tüdrukud abielluvad enne 18-aastaseks saamist.

„Meie naiste jaoks on saabunud vabadus,“ ütles Bio pealinnas Freetownis feministlike rühmituste ja Lääne-Aafrika esileedide korraldatud tseremoonial.

Sierra Leone parlament kiitis seaduse heaks eelmisel kuul, võttes vastu seaduseelnõu, mis kriminaliseerib alla 18-aastaste tüdrukute abiellumise, karistuseks on 15-aastast vanglakaristust või rahatrahv, mis on üle 2000 dollari.

„See on saavutus, mis määrab minu administratsiooni,“ ütles Bio, nimetades seda „lootuse majakaks Aafrikas, kus naistel on piiramatud võimalused ja määrata oma tulevikku ning inspireerida maailma.“

Seadus keelab ka meestel alaealiste tüdrukutega koos elada ning näeb ette hüvitise paketi neile, kes on abielus või rasestuvad enne 18-aastaseks saamist.

Üheksa miljoni elanikuga riigis Sierra Leones oli UNICEFi andmetel 2017. aastal 800 000 alla 18-aastast abielus tüdrukut, sealhulgas 400 000 alla 15-aastast abielus tüdrukut.