Mandaatide seis on riigikogus suures plaanis sama, ilmselt jääb seetõttu koalitsioon samaks, valimisi pole olnud ning uus peaminister oli juba varemgi riigi tüürile väga lähedal.

„Ehk piisab 50st kriitikavabast päevast valimistevahelise valituse vahetusele?“ küsib Eesti Ekspressi ajakirjanik Urmas Jaagant eelnevast lähtudes.

„Oled isegi lahke!“ torkab vahele Eesti Ekspressi ajakirjanik Greete Lehepuu.

Augusti lõpus Vihulasse riigieelarve „laagrisse“ suunduv valitsus on aga ikka ummikseisude keskel. Mistap ennustab „Päevakord“, et maksutõusud tulevad. Neid teemasid põrgatatakse juba poliitikute vahel intensiivselt. Kuigi ametlikke uue valitsuse delegatsioone veel kõik erakonnad esitanud pole.

„Julgen lubada riigikaitse maksu ja automaksu suurendamist lähema kahe aasta jooksul. Veel räägitakse koalitsioonikõnelustel tugevalt pensionitõusu peatamisest kaheks-kolmeks aastaks,“ loetleb Maalehe peatoimetaja Hindrek Riikoja.

Teiseks tuleb kulusid ka kokku tõmmata. Ülevaatamisele lähevad indekseeritud ehk majanduskasvuga automaatselt kokku seotud kulud.

Riikoja leiab, et rohkem kui mõnekümnemiljonilisi kärpeid ei paista. Jaagant aga vaidleb vastu: ilmselt siiski miskit leitakse, pole näha, et muud moodi saaks.

Alles see oli, kui Ekspress kirjutas, et valitsuses arutatakse plaani pensionite tõus külmutada. Rahandusminister Mart Võrklaev tõttas siis infot ümber lükkama: see olevat kõige viimane hädanõu ja plaan pole sugugi kindel. Nüüd on plaan siiski selgelt arutluses.

„Näeme-näeme! Küllap me selleni jõuame. Veel ametis oleval valitsusel lihtsalt ei olnud võimu seda teha,“ märgib Jaagant. „Uus valitsus seisab riigieelarvet tehes samade valikute ees. Läheb lihtsalt veidi kauem aega enne kui inimesed vihaseks saavad.“

Lehepuu ennustab, et lähima aasta jooksul tuleb palju momente, kus uus valitsus teeb mõne ränga otsuse ning seda ei pruugi saata suur pahameel. Mis omakorda tähendab, et Kaja Kallas saab omaette hüüda: „Aga ma ju ütlesin teile täpselt sama!“

„Oeme juba aasta aega harjunud, et maksutõusud tulevad ja püksirihma tuleb koomale tõmmata, seega muutuste uus eestkõneleja ehk Michal saab oluliselt väiksema peapesu,“ sõnab Lehepuu.

Päevakorras veel:

  • Miks ei tohiks lasta end kaitsemaksu nimest lollitada lasta?

  • Mart Võrklaeva kaks stsenaariumit rahandusministrina.

  • Peatume korraks uue Helmete-vaba EKRE loomise seisul.

  • Sobrame Tartu rahakotis. Ega see laenuandjate pantvangi pole langemas?

  • Rõõmustame elektri võrgutasude suurenemise üle (ilma igasuguse irooniata!).

„Päevakorra“ avalik salvestus toimus Tartus, Loore spordibaaris Delfi Tartu nädala raames.

Järgmine saade on eetris juba korrapärasel ajal ehk laupäeva varahommikul.


Taskuhäälingusaade „Päevakord“ on iganädalane Delfi Meedia ajakirjanike Greete Lehepuu (Eesti Ekspress), Urmas Jaaganti (Eesti Ekspress) ja Hindrek Riikoja (Maaleht) arvamussaade, milles analüüsitakse mööduva nädala põletavamaid poliitilisi ja ühiskondlikke jututeemasid. Kuula meid ka Delfi Tasku äpist!

Jälgi meid ka säutslas!