Kovács lisas, et läbirääkimised on pühendatud rahu saavutamise võimalustele ja kahepoolsetele suhetele.

Zelenskõi ja Orbán tegid ajakirjandusele lühikesed avaldused ilma võimaluseta küsimusi esitada.

„Täna arutasime me härra peaminister Orbániga meie naabrussuhete kõige põhimõttelisemaid küsimusi: kaubavahetust, piiriülest koostööd, infrastruktuuri- ja energeetikaküsimusi. Rääkisime täna humanitaarvaldkonnast. Kõigest sellest, mis puudutab meie inimeste elu nii Ukrainas kui ka Ungaris, muu hulgas arutasime Ukraina kooli avamist Ungaris. Esimese sellise kooli,“ ütles Zelenskõi.

Zelenskõi sõnul toetas Orbán seda projekti.

„Üldiselt võib meie dialoogi sisu kõigis küsimustes saada aluseks tulevasele kahepoolsele dokumendile meie riikide vahel. Dokumendile, mis reguleerib kõiki meie vastastikuseid suhteid, mis võivad põhineda peegellähenemisel kahepoolsetele suhetele Ukraina ja Ungari vahel ning mis lubab meie rahvastel kasutada kõiki ühtsuse hüvesid Euroopas,“ ütles Zelenskõi.

Zelenskõi lisas, et leppis Orbániga kokku, et mõlema riigi meeskonnad jätkavad tööd ühiste otsuste detailidega.

Orbán tegi Zelenskõile ettepaneku mõelda relvarahule rindel, et Venemaaga läbirääkimisi alustada, ütles ta pressikonverentsil.

„Ma palusin härra presidendil mõelda sellest, kas ei võiks minna veidi teist teed, teha vaheaeg, peatada tuli ja ning alustada siis ja jätkata läbirääkimisi, sest relvarahu võiks kiirendada nende läbirääkimiste tempot,“ vahendab UNIAN Orbáni sõnu.

Varem teatasid visiidist Guardianile kaks Budapesti allikat.

Zelenskõi nõunik Mõhhailo Podoljak keeldus võimalikku visiiti kommenteerimast. Kuid üks teine allikas Kiievis kinnitas plaane. „Orbán on homme siin, kui just viimasel minutil ei toimu muudatusi,“ ütles allikas eile.

Üks Budapesti allikatest ütles, et reisiplaanid sündisid pärast pikki läbirääkimisi Ukraina ungarikeelse vähemuse õiguste küsimuses, kes elavad Ukraina lääneosas, kahe riigi piiri lähedal.

„Kohtumise eeltingimuseks oli, et rahvusõiguste küsimus oleks lahendatud. Viimastel nädalatel on kokkulepe saavutatud,“ ütles Budapestis asuv allikas, kes on teadlik visiidi ettevalmistamisest.

Erinevalt enamikust Euroopa riikidest on Ungari korduvalt seadnud kahtluse alla vajaduse toetada Ukrainat sõjaliselt ning selle asemel on riik nõudnud relvarahu. Pärast 2022. aasta parlamendivalimiste võitmist lisas Orbán Zelenskõi „vastaste“ nimekirja, kes olid väidetavalt tema vastu vandenõus ja toetasid opositsiooni.

Vahepeal on Budapest hoidnud kanalid Moskvaga avatuna ja Orbáni välisminister Péter Szijjártó on pärast sõja algust teinud vähemalt viis reisi Venemaale, külastades viimati eelmisel kuul Peterburis toimunud majanduskonverentsi.

Eile võttis Ungari aasta lõpuni üle Euroopa Liidu Nõukogu roteeruva eesistumise, mis on paljude teiste Euroopa poliitikute pahameeleks, arvestades riigi sagedasi kokkupõrkeid Brüsseliga riigisiseste õigusriigiküsimuste ja välispoliitika üle.

Jaga
Kommentaarid