Järgmisel hommikul vaatan kaardil meie asukohta ja ümbritsevat - vahetus läheduses on nii Raekoja plats, Emajõgi, botaanikaaed kui ka õllemuuseum. Hetk mõtlemist ja plaan on tehtud, võtame suuna Tähtvere ja A. Le Coqi õllemuuseumi poole!

 Muuseum asub kesklinnast kümneminutilise jalutuskäigu kaugusel.

Oleme kõigest kümme minutit jalutanud, kui juba saabumegi ajaloolise A. Le Coqi õllemuuseumi ette. Sisenedes jõuame A. Le Coqi kingipoodi ja meid tervitab rõõmus teenindaja. Elevust tekitavaid kingiideid on siin tõesti palju, mõeldud on nii õllegurmaanide kui ka Limpa Limonaadi fännide peale. Seoses Euroopa kultuuripealinnaga jääb esimesena silma roosa kaunis limonaad Lillepidu – ametlik Tartu 2024 limonaad. Hiljem leiame riiulilt ka Tartu 2024 ametliku õlle Lust.

Õllemuuseum tutvustab legendaarse limonaadi ajalugu.

Õllemaailm paistab juba sisenedes väga stiilne ja kaasaegne – tahaks igast läbimõeldud sisekujunduselemendist pilti teha. Oleme alles trepist alla jõudnud, kui Ben kommenteerib, kuidas ta on jätkuvalt üllatunud, kui kaasaegsed ja interaktiivsed on Eesti muuseumid.1807. aastal asutatud A. Le Coq on tõesti loonud Eesti vanimale joogitootjale väärilise näituse.

Iga ruuminurk on kuraatorite poolt väga põhjalikult läbi mõeldud ja demonstreerib, kuidas siin väärtustatakse kultuuri ja traditsioone ning antakse endast parim, et see tulevastele põlvedele edasi anda. Kas Sa teadsid näiteks, et õlu on üks maailma vanimaid jooke, mida on pruulitud juba enam kui 12 000 aastat?

Ekspositsioonialal saab vaadata ja maitsta erineva röstimisastmega linnaseid.

Ajaloolises tööstushoones saab erilist tähelepanu õlle üks olulisem koostisosa – linnased. Aastast 1898 pärinevad linnasetrumlid jutustavad linnaste valmistamise teadusest: oder sorteeritakse, pestakse, leotatakse, idandatakse, kuivatatakse, puhastatakse ning alles siis saab sellest õlle koostisosa. Linnasekasvatuse ekspositsioonialal on vaatamiseks ja maitsmiseks välja pandud eri tüüpi ja röstimisastmega linnased ning meie lemmikut karamellist linnast oli võimalik ka kingipoest suveniiriks osta.

Meie uudistamistega liitub ka muuseumi juhataja Mart, kes on A. Le Coqis töötanud 48 aastat. Ta räägib palju huvitavaid lugusid ja vastab muhedalt ka kõige rumalamatele küsimustele. Kui vähegi võimalik, soovitame kõigile giidiga ekskursiooni, et kuulda värvikaid lugusid ning kuulda, kes uhked külalised õllemuuseumi juba külastanud on. See on seda väärt.

Näituseruum on täis põnevaid seadmeid pärmi puhaskultuuri süsteemist õllekorkijani.

Endalegi märkamatult kogume palju uusi üllatavaid fakte õlle ajaloost ja õlle tüüpidest ning saame näha põnevaid seadmeid ja maailma ühte vanimat säilinud õlut. Selle teekonna käigus avaneb meile A. Le Coqi üle 200 aasta vanune väärikas ajalugu koos õllelinn Tartu kujunemislooga. Erilise faktina jääb meelde, kuidas õlletehase kontoris oli elektrivalgus varem kui Tartu Ülikooli auditooriumites.

Ja loomulikult lõppeb õllemuuseumi kogemus karastava õllega, mida saab külastuse lõpus mekkida kas muuseumis või kingipoe baaris. Muuseumi nooremad külastajad saavad nautida legendaarset Tartu limonaadi. Tõelistel õllegurmaanidel on võimalik tellida ka degustatsioon, mille raames saad mekkida ka kahte sellist õlut, mida mujalt juba ei saa.

Tunnistan, et eeldasime, et õllemaailma näol on tegu pigem väikese muuseumiga, aga uks ukse järel avanesid uued ruumid täis erakordselt hästi säilinud elemente. Siiralt julgustame kõiki sõprade, pere või kaaslasega õllemuuseumisse minema. Üks Euroopa unikaalsemaid tänapäevani säilinud õlletehaseid on vaatamisväärsus ja monument õlle tööstuslikule tootmisele.

Vaata veel pilte õllemuuseumist!

Jaga
Kommentaarid