Kasiinopakkumised moodustavad olulise osa ühe hasartmängulehe reklaamimisel. Isegi kui otseseid loosungeid kui selliseid boonuste kohta ei levitata, võib iga veebikasiino uurimisel avastada hulga pakkumisi, mis otseselt kutsuvad rohkem panustama ning suuremaid sissemakseid tegema.

Enesepiirangud ei pruugi olla piisavad

Pakkumised on eriti olulised uuematele firmadele, kes alles üritavad turule pürgida. Nagu selgub Kiirkasiino keskkonna võrdlusinfost, pakuvad ka uudsema süsteemiga kontovabad kasiinod erinevaid boonuseid või eripakkumisi alates tasuta mänguvoorudest kuni lojaalsusprogrammideni.

Olgugi et kasiinopakkumised on integreeritud sügavale hasartmängumaailma olemusse ning nende abil saavad hasartmängukorraldajad konkurentsis püsida, tuleb kriitiliselt vaadelda seda, kuivõrd oluline roll on taolistel boonustel ning mängijate õhutamisel tegema vastutustundetuid otsuseid.

Eesti kasiinodes saab küll rakendada erinevaid enesepiiramise mehhanisme, kuid kui mängijal on võimalik haarata erinevaid boonuseid või osaleda kampaaniates, võivad taolised enesepiirangud unustusse vajuda: hasart võtab üle, eriti kui tegemist on ajutiste kampaaniatega, kus ei saa võib-olla osaleda kauem kui paari päeva vältel. Ajaline piiritletus võib tekitada mängijas alateadliku hirmu pakkumisest ilma jääda, mistõttu võidakse vastutustundliku mängimise põhimõtetest kõrvale kalduda ning teha enda jaoks liialt suuri sissemakseid. Mõne mängija jaoks võib juba lisanduv 100-eurone ülekanne tähendada potentsiaalseid rahalisi probleeme, ehkki veebikasiino perspektiivist ei tundu see suure ülekandena.

Kasiinopakkumised on kavalad mehhanismid, mille puhul on keeruline öelda, kas ja millisel määral need mõjutavad mängijaid valele rajale pöörama ning suurendavad hasartmänguprobleemide teket. Küll aga ei saa salata, et hasartmängurlus ning sellega kaasnevad probleemid on mastaapsed kõikjal Euroopas. Portaali Käteiskierrokset kohaselt on ka meie naaberriigis Soomes hasartmänguprobleemid viimastel aastatel märgatavalt kasvanud. Soomes tegutseb küll endiselt riiklik hasartmängumonopol, kuid kui piiratud turul on juba lokkav hasartmänguprobleem, tuleb vaadata eestlaste mängulembusele eriti kriitiliselt otsa ning analüüsida, kui suur roll on probleemi süvenemisel just kasiinopakkumistel.

Kas boonused tuleks keelata?

Riiklik sekkumine on alati probleemne. Õnneks on Eesti hasartmänguturg tänasel päeval juba reguleeritud ning ka kehtivad vastutustundliku mängimise põhimõtted on integreeritud igasse tegevusloaga kasiinosse. Samuti julgustatakse mängijaid ise rakendama antud põhimõtteid: igaüks saab ise määrata panuse- või kaotusepiiranguid vastavalt oma eelarvele.

Siiski ei saa eitada, et ülalmainitud emotsionaalne faktor üheskoos ajalimiitide ja efektsete turundusloosungitega võib mängijat piisavalt mõjutada, nii et ta ei suuda ise piirangutest kinni pidada või neid endale kehtestada. Kui kasiino ei pakuks aga üldse eriboonuseid või kampaaniaid, siis kaoks mängijatel üks lisanduv stiimul, mis muidu ergutaks neid uusi sissemakseid või panuseid tegema. Psühholoogilisest perspektiivist tähendaks see, et mängija tulebki kasiinosse vaid meelelahutuseks ning teda ei kõiguta erinevad loosungid, mis võivad pakkuda teatud ajaperioodil boonusraha või tasuta keerutusi.

Sellise stiimuli eemaldamine võib tähendada positiivsemat keskkonda mängijatele, kuid ilmselgelt võtab hasartmängukorraldajatelt ühe võimaluse paremini konkureerida. Niigi võrdlemisi küllastunud turul, nagu seda on Eesti hasartmänguvaldkond, võib see tähendada, et paraku peavad mõned veebilehed oma uksed sulgema.

Kas see on aga halb nähtus, kui tähendab, et Eesti mängijaid kaitstakse paremini nende endi halbade otsuste eest? See on vastuoluline küsimus, eriti kuna puudub info, mille kohaselt boonused üldse mõjutavad inimesi halvemale teele. Küll aga saavad kõik mängijad iga hetk pöörduda tasuta nõustamisele Hasartmängusõltuvuse Nõustamiskeskusesse – seda tasub teha isegi siis, kui pole otsest ohtu probleemmängurluse tekkimiseks. Vastutustundlik mängimine saab alguse igaühest ning boonuste olemasolust hoolimata peaks iga mängija ise vaatlema oma võimekust realistlikult.

Tähelepanu! Tegemist on hasartmängu reklaamiga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult!

Jaga
Kommentaarid