PPA operatiivjuhi Ivo Utsari sõnul möödus nädalavahetus politseile töiselt. 21.-23. juunil kontrolliti ligi 17 000 sõidukijuhi kainust, neist ligi 60 olid alkoholi tarvitanud.

Kiiruseületamisi registreeriti 120, kainenema toimetati 90 inimest ning kahjuks registreeriti ka 105 perevägivalla juhtumit. Lisaks registreeriti kuus inimkannatanutega liiklusõnnetust, milles sai vigastada seitse inimest.

„Olime terve nädalavahetuse väljas tavapärasest suuremate jõududega ja pöörasime enam tähelepanu liiklusele ja avalikule korrale. Kontrollisime juhtide kainust, hoidsime silma peal suurüritustele ning olime inimestele abiks, et jaanipühad mööduksid turvaliselt,“ rääkis Utsar. Ta lisas, et ka täna ollakse suuremate jõududega väljas ja kontrollitakse juhtide kainust.

Utsar tõdes, et enim väljakutseid olid seotud alkoholi kuritarvitamisega. „Paraku tarbitakse pühadel enam alkoholi ja kõik inimesed ei suuda sellega piiri pidada ning hakkavad ohtlikult käituma – istuvad purjuspäi autorooli või hakkavad füüsiliselt konflikte lahendama,“ rääkis Utsar. „Näiteks öösel kella ühe paiku oli Kadrina laululaval juhtum, kus 39-aastane mees lõi jaanipäeval kahte kontserdikülalist. Turvameeskond pidas mehe kinni ja politsei toimetas ta kainenema.“

Operatiivjuhi sõnul oli ka juhtumeid, kus lisaks rusikatele võeti appi nuga. „Näiteks teatati laupäeva õhtul, et Saare vallas Pihtla külas jaanitulel ähvardas alkoholijoobes mees tekkinud konflikti käigus oma venda noaga. Õnneks kannatanu arstiabi ta ei vajanud ja politsei pidas ründaja kinni.“

Lisatööd politseile tõid ka erinevad rahvarohked jaanipeod üle Eesti. Näiteks reedel Rae vallas toimunud jaanipeol osales rohkem inimesi, kui korraldaja oli arvestanud, mistõttu tekkis segadus liikluses ja turvalisuse küsimustes. Politsei oli korraldajale abiks, et üritusel kõik sujuks.

Erinevatel jaanipidudel esines ka korrarikkumisi ja tekkis tülisid, mida hakati füüsiliselt lahendama. Politsei tänab kõiki inimesi, kes oma kaaslastel silma peal hoidsid ja vajadusel abi kutsusid.

Utsari sõnul liiguvad paljud inimesed täna jaanipidustustelt tagasi koju ning ta rõhutas, et inimesed veenduksid, et enne rooli istumist ollakse täiesti kained ja puhanud.

Kui märkad purjus autojuhti, teavita sellest kohe 112. Samuti teavita sellest, kui kuuled-näed, et keegi käitub ohtlikult.