Endine USA president Donald Trump tegi neljapäeval ettepaneku, et välisüliõpilased, kes lõpetavad USAs ülikooli, peaksid saama USA elamisloa, et nad saaksid riiki edasi elama ja töötama jääda.

„Kui lõpetate ülikooli, siis arvan, et peaksite automaatselt osana oma diplomist saama rohelise kaardi, et saaksite riiki elama jääda,“ütles Trump All-In podcastis. Ta levitas selle idee pärast seda, kui saatejuht küsis tema käest, kas ta lubab anda võimalust importida USAsse maailma parimaid ja säravamaid talente.

Trump on kasutanud illegaalse immigratsiooni kohta karmi retoorikat ning kritiseeris hiljuti president Joe Bidenit tema püüdlustes vähendada ebaseaduslikult piiri ületavate migrantide arvu.

Trumpil on teadaolevalt jäik seisukoht immigratsiooni suhtes ja ta lubas, et kui ta uuesti presidendiks valitakse, viib ta läbi massilised riigist väljasaatmised, lõpetab sünnijärgse kodakondsuse ja taastab oma keelu siseneda USA-sse teatud moslemiriikidest. Enne kui Trump presidendiks sai, lubas ta järjekindlalt ehitada USA-Mehhiko piiri äärde müüri, kuigi tema ametist lahkumise ajaks oli müürist ehitatud vaid 727 kilomeetrit.

Ei ole veel selge, kas Trumpi neljapäevane ettepanek kehtib ka illegaalselt riiki saabunute kohta.