Harju maakohus mõistis täna Viatcheslav Morozovi karistusseadustiku § 2342 lg 1 järgi süüdi välisriigi luureteenistuse huvides ja ülesandel Eesti Vabariigi vastases tegevuses ja mõistis talle karistuseks 6 aastat ja 3 kuud reaalset vangistust. Karistuse hulka loetakse eelvangistuses viibitud aeg ja vangistuse alguseks on kahtlustatava kinnipidamise päev tänavu jaanuarist.

Süüdistuse järgi kogus Morozov Eesti Vabariigist teavet Eesti sise-, kaitse- ja julgeolekupoliitika ning sellega seotud inimeste ja taristu kohta. Ta edastas informatsiooni Eesti Vabariigi poliitilise olukorra, liitlassuhete ning integratsiooni ja ühiskonna lõimumise kohta.

Kaitsepolitseiamet Venemaa kodaniku Morozovi kinni 3. jaanuaril ja esitas kahtlustuse Eesti vabariigi vastu suunatud luuretegevuses ja selle toetamises. Morozov töötas Tartu ülikoolis rahvusvahelise poliitilise teooria professorina.

Kapo peadirektori Margo Pallosoni sõnul oli Morozovi tegevus pikaajaline, ta edastas teavet Vene agendijuhtidele regulaarselt ning sai selle eest ka tasu. „Ta värvati palju aastaid tagasi,“ lausus Palloson.

Ta lisas, et professor tegutses ühe Vene eriteenistuse jaoks. Ta märkis, et üheks teabe edastamise meetodiks oli kohtumine agendijuhtidega Venemaal ning seal käis Morozov regulaarselt.

Palloson sõnas, et Eesti-vastase luuretegevuse motivatsiooni üheks komponendiks on ka fakt, et Morozov on Vene Föderatsiooni kodanik. „Tal on Eesti elamisluba alates 2010. aastast ja praegune luba kehtib 2026. aastani,“ märkis ta.