Suve esimese kuumalaine tõttu suleti Kreekas turistidele iidne Akropolis, suleti koolid ja meedikud paigutati üle Ateena. Meteoroloogid on öelnud, et kõrge kuumuse periood „läheb ajalukku“ ja võib olla hoiatav märk sündmustest, mis edasisel suvel riigis toimuma hakkavad.

Kreekas on viimastel nädalatel surnud vähemalt viis turisti, sealhulgas Ühendkuningriikide telearst Michael Mosley, vahendas Euronews.

Kohaliku meedia teatel leiti pühapäeval Korfu saarest läänes asuva väikese saare rannast surnuna kadunud Ameerika turist. Kreeka idaosas asuvalt Samose saarelt leiti laupäeval Hollandi turisti säilmed. Need on kõigest viimased juhtumid, kus külastajad kadusid või jäid haigeks pärast kuumuse käes matkama asumist.

Ateena riikliku vaatluskeskuse veebilehe andmetel tõusis temperatuur eelmisel nädalal mõnes kohas üle 40 kraadi, Kreetal tõusis 44,5 kraadini ja Peloponnesose poolsaarel 43,9 kraadini. Ateenas tõusis temperatuur 42 kraadini.

Kreeka võimud andsid välja kolmanda taseme kuumusehoiatuse, saates telefonidele automaatseid hoiatusi, mis kutsusid inimesi üles töötama kodus ja vältima aktiivset välistegevust, vahendas Independent.

Kreeka kõigi aegade pikim kuumalaine registreeriti eelmise aasta juulis, kus kõrge temperatuur püsis 16 päeva. Akropolis oli ka siis sunnitud kuumalaine ajal turistidele suletud olema.

Kõrge kuumus on nüüd hakanud üle kogu riigi leevenema, langedes selle aastaaja keskmisele 31–33 kraadile.