„Nagu eraisikud, nii saavad ka väikeettevõtjad minna igal ajal kindlustusfirma kodulehele ja valida sobivaima kindlustuskaitse,“ selgitab If Kindlustuse sõidukiriskide juht Kristo Piiroja. „Oleme kaskokindlustuse lepingu sõlmimise protsessi väikeettevõtjatele mõeldes oluliselt lihtsustanud ning täna saab iga väikeettevõte veebi kaudu mõne klikiga kindlustada kuni viis sõidukit. Protsess on turvaline ja mugav alates hinnakalkulatsioonist kuni poliisi väljastamiseni.“

Suurema autopargi korral tasub kindlasti küsida personaalset pakkumist, mis vastaks suurema ettevõtte vajadustele. Enamasti on ettevõtja aeg kallis ning seetõttu on mõistlik kindlustada oma ettevõtte sõidukid kiiresti ja mugavalt veebis, liigselt aega kulutamata.

Kõrgem omavastutus tähendab väiksemat kulu

Iga kaskopoliisi oluline osa on omavastutus – see tähendab seda osa kuludest, mille omanik maksab õnnetuse korral ise. Kõrgema omavastutuse määra valimine tähendab, et kaskokindlustuse aastane kulu on väiksem.

„Loomulikult on pikemas perspektiivis meeldivam maksta kaskokindlustuse eest madalamat hinda ja kui ettevõtte auto kasutajad on vastutustundlikud, võiks valida kõrgema omavastutusega poliisi,“ annab Piiroja nõu. Kindlasti aga tuleks ettevõtjal omavastutuse valikul arvestada, kui palju töötajaid igapäevaselt ettevõtte auto rooli istub.

If pakub kaskokindlustuse puhul omavastutust 200, 300 või 400 euro ulatuses. Siiski on juhtumeid, kus omavastutust ei pea katma või kohaldatakse null euro suurust omavastutust, seda näiteks autoklaaside kahjustuste puhul või otsesel kokkupõrkel loomadega. Need on olukorrad, mida on raske vältida ka kõige parematel ja eeskujulikumatel autojuhtidel. Autoklaaside täkked ja praod ning kokkupõrked metsloomadega moodustavad kokku rohkem kui kolmandiku kõigist kaskokahjudest. Klaasidega seotud kahjud on aastaid moodustanud ligi kolmandiku ja metsloomadega seotud õnnetused viis-kuus protsenti selle kindlustusliigi kahjudest.

„Meie kogemus näitab, et väga palju juhtub õnnetusi parklates. Need on kriimustused, mõlgid ja muud näiliselt väikesed vead, mille remont võib võtta palju aega ja minna maksma päris hea hulga raha. Tuleb arvestada, et ka väiksemate kereremontide kulud algavad tavaliselt poolest tuhandest eurost,“ räägib Piiroja. „Klaasikahjustusi esineb väga palju teeremontide ajal, kui teed kaetakse peene killustiku või kruusaga. Nagu ei ole tihti võimalik ära hoida õnnetust ootamatult teele hüpanud metsloomaga, ei saa me vältida ka üha sagedamini meid tabavaid loodusjõude – rahe võib halvemal juhul lõhkuda sadade autode katuseid ja klaase, tugev tuul murrab puid ning need kahjustavad parkivaid autosid.“

Sõltuvalt valitud kaskokindlustuse katte ulatusest võib poliis sisaldada ka juhi ja reisijate õnnetusjuhtumi kindlustust. See tähendab, et pärast õnnetust hüvitatakse juhile ja reisijatele meditsiini- ja ravikulud, makstakse hüvitist puude, surma või ajutise töövõimetuse korral. Sellised juhtumid kipuvad olema väga rasked, ent hüvitised võivad pakkuda lisatoetust ja olla abikäeks olukorras, kus probleeme on juba niigi piisavalt.

Mõistlik on kasutada asendusauto ja maanteeabi võimalust

Et ettevõtte igapäevatöö ei satuks autoavarii tagajärjel seisakusse, on soovitatav tagada transpordi asendamise võimalused. „Mugavuse huvides pakume kliendile valikut – ta saab kas pärast õnnetust asenduseks rendiauto või katame tema transpordikulud näiteks taksosõidu või autojagamisteenuste kujul,“ selgitab Kristo Piiroja.

Eksperdi sõnul võib sõiduki ootamatu puudumine väikese autopargiga väikeettevõtja puhul kaasa tuua äritegevuse olulise kahjustumise. „Sõidukid muutuvad üha moodsamaks, remont võib kesta paarist päevast kuni mitme kuuni. Kui vajate autot igapäevaseks tööks, aga see pole pool aastat võimalik, võite kogeda märkimisväärseid rahalisi kaotusi. Selle vältimiseks tasub lisada kindlustusse asendusauto kate,“ soovitab Piiroja.

If Kindlustus pakub ka 24/7 autoabi, kui õnnetuse, tehnilise rikke, rehvi purunemise, kütuse otsasaamise või aku tühjenemise tõttu ei ole võimalik teekonda jätkata. Vajadusel pakutakse ka puksiirteenust ja pärast õnnetust hüvitatakse teatud summa ulatuses taksoteenused.

Ettevõtte sõiduki kaskokindlustust saab sõlmida nii sõiduauto, elektriauto, kaubiku, haagise kui ka veoauto ja bussi kaitseks.

Jaga
Kommentaarid