Ajaleht Financial Times leidis pildituvastustööriistu, avalikke dokumente ning Ukraina ametnike ja laste sugulastega tehtud intervjuusid kasutades Venemaa valitsusega seotud adopteerimislehel usynovite.ru üles neli Ukrainast kadunud last.

Financial Times tuvastas röövitud lapsed, võrreldes Ukraina kadunud laste ametliku andmebaasi fotosid, Venemaal adopteeritavate laste avalike profiilidega, kasutades pildituvastusvahendit.

Ühte lastest näidatakse uue venekeelse nime ja vanusega, mis erineb tema Ukraina valitsuse poolt väljastatud dokumentidest. Teiste laste puhul on nende ukrainakeelsed nimed muudetud venekeelseteks versioonideks. Ühegi lapse Ukraina taustast kuulutustes juttu ei ole.

Lapsed rööviti Ukrainast riiklikest hooldekodudest ning eraldati nende eestkostjatest ja sugulastest Ukraina lõuna- ja idapiirkondade linnadest, mis langesid 2022. aastal Venemaa kontrolli alla. Lapsed on 8- kuni 15-aastased.

Financial Timesi poolt leitud lapsed asusid erinevates Venemaa piirkondades, Tula piirkonnas Moskva lähedal ja Orenburgi piirkonnas Kasahstani piiri lähedal. Üks lastest viidi ka okupeeritud Krimmi.

Ukraina võimude hinnangul on okupeeritud aladelt Venemaale sunniviisiliselt viidud ligi 20 000 last, peale Venemaa täismahulise sissetungi algust 2022. aasta veebruaris. Tuhanded lapsed on endiselt kadunud, Ukraina presidendi kantselei andmetel on Ukraina suutnud 11. juuni seisuga Venemaalt tagasi Ukrainasse tuua vähemalt 389 last.

Jaga
Kommentaarid