„Saksamaa seisab meie kõrval meie kannatustes ja valus,“ kuulutas Zelenskõi aplausi saatel, kuid Zelenskõi oli raske vältida reaalsust, et tema sõnum jätab osasid Saksa parteisid külmaks, vahendab Politico.

Enamik kahele parteile kuuluvatest istekohtadest jäid tühjaks. Nendeks parteideks olid paremäärmuslik Alternatiiv Saksamaale (AfD) ja populistlik Sahra Wagenknechti Liit (BSW).

Zelenskõi kõnet kuulas AfD 77 parlamendisaadikust neli ja üritusel jätsid osalemata kõik kümme BSW parlamendiliiget. Mõlemad parteid toetavad pigem Venemaa-meelset poliitikat ja on vastu Ukraina sõjalisele toetamisele.

„Me keeldume kuulamast kamuflaažis kõnelejat,“ ütlesid AfD juhid Alice Weidel ja Tino Chrupalla oma avalduses, viidates Zelenskõile iseloomulikule riietusele.

„Ta on praegu ametis ainult sõja ja kerjava presidendina. Kuid Ukraina ei vaja praegu sõjapresidenti, ta vajab rahupresidenti, kes on valmis läbirääkimisi pidama, et suremine peatuks ja riigil oleks tulevik,“ lisasid nad.

BSW avaldas samuti pöördumise, kus nad mainisid, et Zelenskõi aitab kaasa väga ohtlikule eskalatsioonile ja „nõustub tuumakonflikti ohuga, millel on laastavad tagajärjed kogu Euroopale“.

„Seetõttu ei tohiks teda Saksamaa Bundestagis erilise sündmusega austada,“ lisati avalduses.

Kõigi teiste parteide parlamendisaadikud aplodeerisid Zelenskõile entusiastlikult. Hiljutise küsitluse kohaselt pooldab enamik sakslasi Euroopa poolt Ukrainale antavate relvatarnete suurendamist.

Jaga
Kommentaarid