Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles valimistejärgses kõnes, et europarlamendis enim kohti kogunud Euroopa Rahvapartei (EPP) ehitab laiapõhjalise koalitsiooni, kuhu kuuluvad tugeva Euroopa toetajad.

Von der Leyen pidas kõne juba pärast lävepakuküsitluste ilmumist. Need näitasid, et EPP saab eelmise korraga võrreldes kohti pisut juurde. Samal ajal kaotasid hääli nende liitlased – sotside, liberaalide ja roheliste fraktsioonid.

Ametlik häältelugemine alles kestab, ent portaali Europe Elects viimase prognoosi järgi koguvad EPP seekord 189 kohta (+1), sotsid 137 kohta (–10) ja liberaalid 84 kohta (–14). See annab kokku umbes 410 kohta ehk selgelt üle poole europarlamendi kohtadest. Tublisti kohti kaotasid ka rohelised, kellele jääb uues parlamendis esialgse prognoosi järgi 52 kohta (–22).

Kõige eurovastasem fraktsioon ID kaotas Saksa partei AfD väljaviskamise tõttu 14 kohta ja peab ennustuste järgi leppima 62 saadikukohaga. Parempopulistlik ECR aga võitis kohti juurde ja saab 79 kohta (+15). Mulje, et parempopulistide häälesaak muutus vähe, on siiski petlik. Lisaks kahele parempopulistlikule fraktsioonile on parlamendis esindatud ka Ungari võimupartei Fidesz, kes saadab europarlamenti 11 saadikut ja AfD, kes sai Saksamaal 15 saadikukohta. Prognoosi järgi kaotas vasakpopulistlik ja euroskeptiline fraktsioon GUE/NGL kaks kohta ja jätkab 39-liikmelisena.

Parempopulistide jätkuva lõhenemise peamine põhjus on erinevad arusaamad välispoliitikas, eriti suhtumises Venemaasse ja Hiinasse. Enamik ECR-i parteisid suhtub nendesse välisriikidesse märksa jahedamalt kui AfD, Fidesz ja ID fraktsiooni juhtivad parteid. Eelkõige mängis ECR-i heas tulemuses suurt osa Itaalia peaministri Giorgia Meloni erakond Itaalia Vennad, kes kasvatas oma häälesaaki esialgse tulemuse järgi kümnelt kohalt 24-le ja sai üle 28% häältest. Välispoliitiliselt on Meloni aga Ukraina toetajate leeris. Venemeelsema hoiakuga Matteo Salvini juhitud Liiga (ID) kaotas samal ajal 14 kohta ja sai kõigest kaheksa saadikukohta ja 8,8% häältest.

Enne valimisi torkas vaatlejatele silma von der Leyeni ja Meloni lähenemine. See tekitas ärevust europarlamendi sotsides ja liberaalides, kes hoiatasid ECR-i kaasamise eest EL-i juhtimisse. Samal ajal ei välistata võimalust, et Meloni erakond hülgab parempopulistid ja liitub edaspidi hoopis EPP-ga.

Von der Leyen tänas valijaid usalduse eest ja ütles, et EPP on europarlamendi tugevaima parteina stabiilsuse pant. „Need valimised saadavad kaks sõnumit,“ ütles ta. „Esiteks, tsentris on olemas enamus, mis toetab tugevat Euroopat ja on stabiilsuse hoidmisel kriitilise tähtsusega. Aga on ka tõsi, et äärmusvasakpoolsed ja parempoolsed kogusid toetust juurde. See tähendab, et need valimised panevad tsentriparteidele tohutu vastutuse. Võime paljudes asjades eri meelt olla, aga oleme kõik huvitatud stabiilsusest ning tahame näha tugevat ja tõhusat Euroopat.“

Von der Leyen kiitis oma komisjoni ametiajal Euroopa tugevdamiseks tehtud jõupingutusi ja lubas jääda sama suuna juurde. „Minu eesmärk on jätkata sama teed nendega, kes toetavad Euroopat, toetavad Ukrainat ja toetavad õigusriiki,“ ütles ta. Vahetult enne valimisi teatas Euroopa Komisjon, et Moldova ja Ukraina on valmis alustama liitumiskõnelusi.