„Kinnitame, et komisjoni poolel leiame, et kaks riiki on kõik sammud täitnud,“ ütles komisjoni pressiesindaja Ana Pisonero, vahendab Reuters.

„Otsus on nüüd liikmesriikide kätes – nende ülesanne on võtta vastu läbirääkimiste raamistik,“ ütles ta. „Kui see samm on tehtud, on EL-i eesistuja eesõigus kutsuda kokku valitsustevaheline konverents, et ametlikult läbirääkimiste algust tähistada,“ lisas Pisonero.

Ukraina peaminister Denõss Shmõhal avaldas sõnumirakenduses Telegram lootust, et kõnelused võivad alata veel sel kuul.

Komisjoni hinnangut arutavad nüüd eksperdid ja EL-i valitsuste suursaadikud. Kõik 27 liikmesriiki peavad läbirääkimiste alustamiseks üksmeelel nõustuma läbirääkimiste raamistikuga, kuid selle lõpuleviimiseks võib kuluda ka aastaid.

Belgia, kes on EL-i eesistujariik juuni lõpuni, korraldab ühehäälse toetuse korral valitsustevahelise konverentsi Ukraina ja Moldovaga 25. juunil Luksemburgis.

Kuid selleks ajaks üksmeelele jõudmine pole garanteeritud, kuna Ungari on sellega juba mõnda aega viivitanud ja soovib läbirääkimiste raamistikku lisada veel mõningaid punkte, teatasid diplomaadid.

Belgia ja komisjon soovivad siiski jõuda kokkuleppele enne, kui Ungari võtab üle EL-i eesistuja rolli 1. juulil. Eeldatakse, et Budapest võib blokeerida kogu protsessi kuni oma eesistumise lõpuni ehk järgmise aasta alguseni.