Biden ja Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi osalesid mõlemad Normandia dessandi 80. aastapäeva raames peetud tseremooniatel. Kaks juhti kasutasid võimalust ja korraldasid ka omavahelise kohtumise, vahendab Associated Press.

Kohtumisel Pariisis vabandas Biden Ukraina rahva ees, kes oli kuid teadmatuses, kas USA annab riigile rohkem sõjalist abi, sest kongressi vabariiklased viivitasid tehingu heakskiitmisega.

Olenemata juhtunust kinnitas Biden, et ameeriklased toetavad Ukrainat pikaajaliselt.

Zelenskõi omakorda kutsus kõiki ameeriklasi toetama tema riigi kaitset Venemaa vastu ja tänas USA seadusandjaid konsensuse eest, mis on võimaldanud Ukrainal viimastel nädalatel peatada Venemaa edusamme.

„On väga oluline, et selles ühtsuses, Ameerika Ühendriikides, toetaksid kõik ameeriklased Ukrainat nagu see oli Teise maailmasõja ajal,“ ütles Zelenskõi, lisades, et Ukraina loodab USA jätkuvale toetusele.

Neljapäeval teatasid USA ametnikud, et Ukrainale saadetakse umbes 225 miljoni dollari väärtuses sõjalist abi. Uusim pakett sisaldab muuhulgas laskemoona mitmikraketiheitjale HIMARS.

USA on olnud sõja ajal Kiievi suurim toetaja, kuid Bideni ja Zelenskõi suhetes on tekkinud pinged seoses Bideni kõhklustega täiendava sõjalise abi tarnimisel, kartes provotseerida Venemaa juhti Vladimir Putinit.

Samuti on Ukraina häälekas toetaja olnud Prantsusmaa president Emmanuel Macron. Ta teatas neljapäeva hilisõhtul, et Prantsusmaa annab Ukrainale oma hävituslennukeid Mirage.

Jaga
Kommentaarid