Poola meedia teatel toimus 28. mail kokkupõrge Poola sõduri ja migrantide vahel, kes üritasid ületada Valgevene piiri. Sõdur sai läbi piiritõkke noaga rindu, vahendab Politico.

Vaatamata meditsiinitöötajate jõupingutustele „ei suudetud ta elu päästa“, teatasid Poola relvajõud sotsiaalmeediaplatvormil X.

Peaminister Donald Tusk avaldas ohvrile austust sotsiaalmeedias, kirjutades: „Noor sõdur Mateusz andis oma elu Poola Vabariigi piiri kaitsmisel. Kodumaa ja kaasmaalased ei unusta seda ohvrit. Avaldan tema lähedastele sügavat kaastunnet.“

Pikka aega immigratsioonivastastele meeleoludele kampaaniat teinud Poola paremäärmuslikud parteid võivad situatsiooni ära kasutada, et võita poolehoidjaid sel nädalal toimuvatel Euroopa Parlamendi valimistel.

Partei Uus Lootus juht Stanisław Tyszka, kes kandideerib Europarlamendi valimistel, kommenteeris juhtunut sotsiaalmeedias, öeldes, et „Poola sõduritel ja piirivalvuritel peab olema õigus end kaitsta ja tulistada nii enesekaitseks kui ka meie piiri kaitseks“.

Poola ja EL on varasemalt süüdistanud Venemaad ja Valgevenet hübriidsõjas, sealhulgas migrantide sissevoolus bloki idatiival.

2022. aastal püstitas Poola Valgevene piiri äärde metalltara, et takistada migrantide sissevoolu. Eelmisel kuul lubas Poola valitsus investeerida 2,3 miljardit eurot idapiiri tugevdamiseks.