Prantsusmaa siseministeeriumi andmetel oli üritustele oodata ligi 1 miljonit pealtvaatajat. Korraldajad ja veteranid tunnistasid, et see aasta võib olla viimane suurem mälestusüritus, kus saavad osaleda ka elavad veteranid.

Üritustele oli oodata umbes 200 veterani Kanadast, Ühendkuningriigist ja Ameerika Ühendriikidest, kellest paljud on üle 100 aasta vanad.

Tähtpäeva puhul pidasid kõnesid Ühendkuningriigi kuningas Charles III ja prints William, Kanada peaminister Justin Trudeau, USA president Joe Biden ja Prantsusmaa president Emmanuel Macron.

Biden ja teised maailma liidrid seostasid Ukraina võitlust Venemaa sissetungi vastu Normandia operatsiooniga, hoiatades, et „demokraatia pole garanteeritud“.

„Me teame tumedaid jõude, mille vastu need kangelased 80 aastat tagasi võitlesid. Need ei kustu kunagi. Agressioon ja ahnus, soov domineerida ja kontrollida, jõuga piire muuta. Need on igavesed. Ja võitlus diktatuuri ja vabaduse vahel on lõputu,“ ütles Biden.

„Ukrainlased võitlevad erakordselt julgelt, kandes suuri kaotusi, kuid ei tagane kunagi,“ mainis Biden, kes kinnitas taas USA ja NATO toetust Ukrainale.

Lisaks autasustas Macron 11 USA veterani ja Briti naisveterani Auleegioni ordeniga.

„Te tulite siia, sest vaba maailm vajas teist igaüht ja te võtsite kutse vastu,“ ütles Macron. „Te tulite siia, et muuta Prantsusmaa vabaks riigiks.“

Päeva jätkudes toimub Normandia linnades veel üritusi. Omaha rannal toimub ka prantslaste korraldatav suurem rahvusvaheline üritus.