Saksamaal Mannheimi linnaväljakul toimus eelmisel nädalal päise päeva ajal riiki šokeerinud noarünnak, mis salvestati videole. Kaadrid levisid sotsiaalmeedias kulutulena.

Väidetav ründaja oli arvatavasti 2014. aastal Saksamaale saabunud 25-aastane afgaan. Rünnakus sai viga kuus inimest, sealhulgas politseinik. Vaatamata erakorralisele operatsioonile suri 29-aastane politseinik pühapäeva pärastlõunal.

Scholz lubas neljapäeval, et Saksamaa alustab Afganistanist ja Süüriast pärit kurjategijate väljasaatmist hoolimata sellest, et neid riike valitsevad repressiivsed režiimid.

„Mind paneb nördima, kui keegi, kes on siit kaitset otsinud, paneb toime kõige raskemad kuriteod. Sellised kurjategijad tuleks riigist välja saata, isegi kui nad on pärit Süüriast ja Afganistanist,“ ütles kantsler parlamendi ees kõneledes.

„Tõsistel kurjategijatel ja terroriohtudel pole siin kohta,“ lisas Scholz. „Sellistel juhtudel kaaluvad Saksamaa julgeolekuhuvid üles kurjategija huvid.“

Kantsler märkis, et valitsus tegeleb juba lahendusega, mis võimaldaksid Afganistanist ja Süüriast pärit süüdimõistetute väljasaatmist. Samuti lubas ta, et karmistatakse ka kõigi teiste terrorismi toimepanijate või toetajate väljasaatmise eeskirju.

Ränne on olnud Euroopa Parlamendi valimiskampaania üks peamisi teemasid, mida paremäärmuslikud ja peavooluparteid on ära kasutanud, et koguda hääli rahulolematutelt eurooplastelt.

Scholz ja tema sotsiaaldemokraadid, aga ka teised peavooluparteid on püüdnud kujutada end rände ja radikaalse islami suhtes karmimatena, lootes, et valijad ei pöördu rändega seotud probleemide lahendamiseks paremäärmusliku partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) poole.