Lõuna-Aafrika Vabariik esitas rahvusvahelisele kohtule hagi eelmise aasta lõpus. Selles väidetakse, et Iisrael rikub oma sõjalise rünnakuga Gaza sektoris genotsiidikonventsiooni, vahendab Associated Press.

Kohus on andnud Iisraelile korralduse peatada viivitamatult sõjaline pealetung Gaza sektori lõunaosas Rafahis, aga nii kaugele kohus ei läinud, et oleks andnud korralduse kehtestada relvarahu. Iisrael ei ole kohtule kuuletunud ega kavatse seda teha.

„Me langetame selle otsuse jätkuva sõjalise operatsiooni tõttu Gazas,“ ütles Hispaania välisminister José Manuel Albares Madridis. „Me tahame, et Gazasse ja Lähis-Itta naaseks rahu, ja et see juhtuks, peame me kõik kohut toetama.“

Hollandis Haagis asuvalt kohtult ootavad luba hagiga liituda ka Mehhiko, Colombia, Nicaragua, Liibüa ja palestiinlased.

Iisrael eitab genotsiidi toimepanemist.

28. mail tunnustas Hispaania koos Iirimaa ja Norraga Palestiina riiki. Sel nädalal tegi seda ka Sloveenia.

Kokku on Palestiina riiki tunnustanud üle 140 riigi, mida on üle kahe kolmandiku ÜRO liikmesriikidest. Seda ei ole aga teinud ükski lääne suurriikidest, sealhulgas USA.

Iisraeli välisminister Israel Katz on öelnud, et Palestiina riiki tunnustades on Hispaania peaministri Pedro Sánchezi valitsus kaasosaline juutide vastase genotsiidi õhutamises ja sõjakuritegudes.